Οι στόχοι Μπάιντεν στην Ευρώπη – Ξεκινά το οκταήμερο ταξίδι του Αμερικανου προέδρου

Οι στόχοι Μπάιντεν στην Ευρώπη – Ξεκινά το οκταήμερο ταξίδι του Αμερικανου προέδρου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας θέσει στις πρώτες γραμμές των προτεραιοτήτων του τα καυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο Τζο Μπάιντεν ξεκινάει σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες από την ανάληψη της προεδρίας, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ, θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί από την Ουάσιγκτον με προορισμό τη Βρετανία, όπου θα βρίσκεται μέχρι την Κυριακή, ενώ επόμενοι σταθμοί της αποστολής του είναι οι Βρυξέλλες και η Γενεύη.

Αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, οικοδεσπότη της φετινής συνόδου κορυφής της ομάδας G7, η οποία περιλαμβάνει τις ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης. Στη συνάντησή του με τον Τζόνσον, όπως και σε εκείνη με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα λάβει χώρα στο Κάστρο του Ουίνδσορ την Κυριακή, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, αν και τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων δεν είναι εύκολο να λειανθούν. Αντίπαλος του Brexit, ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να προσφέρει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που τόσο επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, εάν δεν υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ιστορική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία, για την επίτευξη της οποίας οι ΗΠΑ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Οι στόχοι Μπάιντεν στην Ευρώπη – Ξεκινά το οκταήμερο ταξίδι του Αμερικανου προέδρου-1

Από την Παρασκευή μέχρι το πρωί της Κυριακής ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του G7, σε θέρετρο της Κορνουάλης, όπου θα συζητηθούν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και η θωράκιση του τεχνολογικού προβαδίσματος της Δύσης έναντι της Κίνας. Οπως τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, πρωταρχικός στόχος του προέδρου θα είναι «η συσπείρωση των Δημοκρατικών στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της εποχής μας», στις οποίες περιλαμβάνονται η άνοδος της κινεζικής ισχύος και η ολοένα στενότερη συνεργασία της μεγάλης ασιατικής χώρας με τη Ρωσία. 

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο των εργασιών της θα συναντήσει, την πρώτη ημέρα των εργασιών, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπου αναμένεται να γίνει μια συνολική επισκόπηση των προβληματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες «σε πραγματιστικό πνεύμα», κατά δήλωση του Σάλιβαν. Οσον αφορά την ίδια τη σύνοδο, βασικά αντικείμενα που θα την απασχολήσουν θα είναι η Ρωσία, η Κίνα, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής αποστολής Μπάιντεν, η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη, την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, η συνάντηση δεν συνιστά κάποιου είδους «ανταμοιβή» του Πούτιν, αλλά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο απευθείας επικοινωνίας και διαχείρισης των αμερικανορωσικών διαφορών από τους ηγέτες των δύο μεγάλων δυνάμεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή