Ισραήλ: «Όπλο» της Χαμάς κατά του Iron Dome το κτίριο που βομβαρδίστηκε στη Γάζα

Ισραήλ: «Όπλο» της Χαμάς κατά του Iron Dome το κτίριο που βομβαρδίστηκε στη Γάζα

Στο κτίριο στεγάζονταν το Associated Press και το Al Jazeera

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ως «ηθικό αυτουργό» για τον βομβαρδισμού κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν το Associated Press και το Al Jazeera, επισημαίνοντας πως η παλαιστινιακή οργάνωση έκρυβε ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρεμβολών για το Iron Dome.

Η ισοπέδωση του κτιρίου που στέγαζε γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης από την ισραηλινή επιδρομή, σημειώθηκε στις 15 Μαΐου και προκάλεσε οργή διεθνώς.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ισχυριστεί ότι στρατιωτικός εξοπλισμός της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, βρισκόταν μέσα στον ουρανοξύστη που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσει αποδεικτικά στοιχεία. Το AP και το Al-Jazeera καταδίκασαν απερίφραστα αυτόν τον βομβαρδισμό, ο οποίος έγινε έπειτα από πρωτύτερη ενημέρωση των εργαζομένων των μέσων ενημέρωσης ώστε να εκκενώσουν το κτήριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας, διευθυντικά στελέχη του AP ενημερώθηκαν ότι η Χαμάς «χρησιμοποιούσε το κτίριο για να αναπτύξει νέο εξοπλισμό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος)», το ισραηλινό αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στον ουρανοξύστη στεγάζονταν «στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της και μια τεχνολογική μονάδα. Αυτή η μονάδα ανέπτυξε ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρεμβολών για χρήση εναντίον του αμυντικού συστήματος Iron Dome».

Πρόθυμος να «αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του AP», Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Γκιλάντ Ερντάν, επεσήμανε ότι δεν πίστευε ότι το πρακτορείο ειδήσεων «γνώριζε» την παρουσία αυτής της μονάδας μέσα στο κτίριο και υποσχέθηκε ότι η χώρα του σκοπεύει να βοηθήσει το Associated Press να ξαναχτίσει τα γραφεία του στη Γάζα.

Με πληροφορίες από DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή