ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια Covid: Σχέδιο Μπάιντεν για δωρεά 500 εκατ. δόσεων Pfizer σε όλο τον κόσμο

Οι ΗΠΑ αυξάνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους να συμβάλουν στον παγκόσμιο εμβολιασμό κατά της Covid-19

Εμβόλια Covid: Σχέδιο Μπάιντεν για δωρεά 500 εκατ. δόσεων Pfizer σε όλο τον κόσμο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να αγοράσει 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του νέου κορωνοϊού προκειμένου να τις δωρίσει σε χώρες του κόσμου, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους να συμβάλουν στον παγκόσμιο εμβολιασμό, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται η Washington Post.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζεται να ανακοινώσει το εν λόγω σχέδιο στη συνάντηση των G7 στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς τις ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες να παίξουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση των προμηθειών εμβολίων Covid σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, τη στιγμή της επιβίβασής του στο Air Force One με προορισμό την Ευρώπη, πρόκειται να ανακοινώσει την παγκόσμια στρατηγική του σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.

⇒ Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν»

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, και η εταιρεία Pfizer δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για κάποια δήλωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα μοιραστεί τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με άλλες χώρες μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα σχέδια του για την προμήθεια 25 εκατομμύριο δόσεων, με τη διάθεση 19 εκατ. από αυτές να γίνεται σε συνεργασία με τον μηχανισμό Covax, την πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ για τη διάθεση εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Περίπου έξι εκατομμύρια δόσεις θα μοιραστούν άμεσα σε χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές εξάρσεις του ιού, όπως η Ινδία.

Το ερώτημα σχετικά με τη γεφύρωση του χάσματος σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, προκειμένου να έρθει το τέλος της πανδημίας, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου των G7 αυτή την εβδομάδα. Εν αναμονή της εν λόγω συνάντησης, η στρατηγική του Μπάιντεν βρίσκεται υπό ενδελεχή ανάλυση τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Δυσοίωνη πρόβλεψη: «Θα χρειαστούν χρόνια για το τέλος της πανδημίας»

Μέχρι στιγμής, η παγκόσμια προσπάθεια για άμβλυνση των ανισοτήτων έχει υπάρξει αποσπασματική. Κάποιες πλούσιες χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη δωρεά περισσευούμενων δόσεων και έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην ιδέα της ενίσχυσης του παγκόσμιου εφοδιασμού με εμβόλια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες σχετικά με το πώς και το πότε θα υλοποιήσουν τα σχέδια αυτά.

Ο μηχανισμός Covax στοχεύει στο να διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, με το βλέμμα στραμμένο στον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες, αλλά ίσως να μην καταφέρει να εκπληρώσει αυτόν τον σχετικά μετριοπαθή στόχο.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει επηρεαστεί αρνητικά από ελλείψεις χρηματοδοτήσεων και από μια σοβαρή μείωση στις προμήθειες που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την τρέχουσα κρίση στην Ινδία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρες καθυστερήσεις.  Μέχρι σήμερα, ο Covax έχει διαθέσει 81 εκατ. δόσεις σε 129 χώρες.

Πηγή: Washington Post