Κορωνοϊός: Η πρώτη πόλη των ΗΠΑ με ανοσία αγέλης

Κορωνοϊός: Η πρώτη πόλη των ΗΠΑ με ανοσία αγέλης

Περίπου το 80% των κατοίκων της πόλης έχει λάβει τουλάχιστον μία εμβολιαστική δόση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Σαν Φρανσίσκο, εκτιμούν οι ειδικοί, ίσως είναι η πρώτη αμερικανική μεγαλούπολη που ανέπτυξε ανοσία της αγέλης. Ο δρ Τζορτζ Ράδερφορντ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισε ότι παρά τον περιορισμένο αριθμό ημερήσιων λοιμώξεων (13,7) ο κορωνοϊός δεν διασπείρεται ώστε να προκαλέσει περισσότερες επιδημικές εστίες. «Αυτό ακριβώς είναι η λεγόμενη ανοσία της αγέλης», σημείωσε ο Αμερικανός ειδικός.

Ακόμη και σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ποιο είναι το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό ώστε να υπάρχει σοβαρή προστασία έναντι νέας επιδημίας. Κατά την εξέλιξη της πανδημίας, αυτό ακριβώς το ποσοστό, που θα μας επέτρεπε να αφήσουμε πίσω τα χειρότερα, εξελίχθηκε σε «κινούμενο στόχο», όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του Πανεπιστημίου Γέιλ. 

Αρχικά, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως η διασπορά του κορωνοϊού θα σταματά ή θα είναι πολύ δύσκολη εάν το 60% έως 70% του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία. Ομως η εμφάνιση και διασπορά διαφορετικών μεταλλαγμένων στελεχών, ορισμένα από τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αύξησε το αναγκαίο ποσοστό για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης. Πλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι απαιτείται να έχει ανοσία το 80% με 90% της κοινότητας για να μπει πραγματικό φρένο στη μετάδοση του ιού. Ακριβώς αυτό τον στόχο προσεγγίζει το Σαν Φρανσίσκο. 

Περίπου το 80% των κατοίκων της πόλης έχει λάβει τουλάχιστον μία εμβολιαστική δόση, ενώ το 68% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Οπως επισημαίνει ο δρ Πίτερ Τσιν Χονγκ, αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εάν συνυπολογισθεί ο αριθμός όσων απέκτησαν φυσική ανοσία όταν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, το Σαν Φρανσίσκο έχει φθάσει τα απαραίτητα επίπεδα ανοσίας της αγέλης. Ο δρ Τσιν Χονγκ εκτιμά, επίσης, ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή