EIU: Κορυφαία πόλη το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας

EIU: Κορυφαία πόλη το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας είναι η καλύτερη πόλη όπου μπορεί να ζήσει κανείς, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της Economist Intelligence Unit (EIU) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

Η φετινή αξιολόγηση 140 αστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο συνυπολόγισε διαφορετικές παραμέτρους, όπως η σταθερότητα, η εκπαίδευση, οι υποδομές και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας των αστικών κέντρων και είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι των περασμένων ετών, γεγονός που αποδίδεται στην πανδημία και στη διαχείρισή της. 

Γι’ αυτό τον λόγο, πολλές από τις πόλεις της Ευρώπης πoυ επλήγησαν με δριμύτητα από την COVID-19 βρέθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις, εν αντιθέσει προς τα αστικά κέντρα της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας, που φέτος τα πήγαν καλύτερα. Αλλωστε, αυτές οι νησιωτικές χώρες κατάφεραν εύκολα να ελέγξουν τη διασπορά του κορωνοϊού και έτσι χρειάστηκε να επιβάλουν lockdown και περιοριστικά μέτρα για πολύ βραχύτερο διάστημα. Αντιθέτως, τα κράτη της Ε.Ε. έχασαν πολύτιμο χρόνο τόσο στην αρχή της πανδημίας όσο και στην εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων τους, συνθήκες που κατέστησαν αναγκαία την επιβολή πολύμηνων «απαγορευτικών». Αυτό, με τη σειρά του, επηρέασε αρνητικά τη φετινή θέση τους στην κατάταξη.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και ακολουθείται από την Οσάκα της Ιαπωνίας, την Αδελαΐδα της Αυστραλίας, το Ουέλιγκτον, πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, και τελικά το Τόκιο, πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Καμία βρετανική πόλη δεν κατόρθωσε να μπει στη δεκάδα. 

Γενικότερα, οι πόλεις της Ευρώπης κατέγραψαν ιδιαίτερα κακά αποτελέσματα. Η Βιέννη, για παράδειγμα, από την 1η θέση την οποία κατείχε επί χρόνια, κατακρημνίστηκε στη 12η. Η πιο δραματική υποβάθμιση, όμως, ήταν αυτή του Αμβούργου, που κατρακύλησε 34 θέσεις, καταλήγοντας στην 47η. Σε σχετικά καλύτερες θέσεις βρέθηκαν δύο ελβετικές πόλεις, η Ζυρίχη στην 7η και η Γενεύη στην 8η. Θύμα της πανδημίας και η Αθήνα, που κατέληξε στην 92η θέση. 

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το Οκλαντ κατάφερε να παραμείνει η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς λόγω της εξαιρετικά επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, που επέτρεψε στην κοινωνία να παραμείνει ανοικτή και να μετακινείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.

Η μεγάλη κατρακύλα των πόλεων της Ευρώπης οφείλεται, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, στις έντονες πιέσεις που άσκησε η πανδημία στις νοσοκομειακές υποδομές, κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία, με αποτέλεσμα να μην τα πάνε καλά στην αξιολόγηση όσον αφορά τα συστήματα υγείας. 
Παρά τις μεγάλες αλλαγές στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, οι τελευταίες παραμένουν αμετάβλητες. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Δαμασκός της Συρίας παραμένει η πόλη που είναι πιο δύσκολο να ζήσει κανείς. Την πέμπτη θέση μεταξύ των χειρότερων πόλεων καταλαμβάνει το Αλγέρι και την έκτη η Τρίπολη της Λιβύης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή