ΝΑΤΟ: Σκληρή γλώσσα κατά Ρωσίας, εκτεταμένες αναφορές στην Κίνα στο προσχέδιο της συνόδου

ΝΑΤΟ: Σκληρή γλώσσα κατά Ρωσίας, εκτεταμένες αναφορές στην Κίνα στο προσχέδιο της συνόδου

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απέναντι στη Ρωσία, αλλά και εκτεταμένες αναφορές – για πρώτη φορά σε σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας – στην Κίνα περιλαμβάνει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απέναντι στη Ρωσία, αλλά και εκτεταμένες αναφορές – για πρώτη φορά σε σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας – στην Κίνα περιλαμβάνει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο εξέτασε η «Κ»: «Ενώ το ΝΑΤΟ τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις, η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει τις αξίες, τις αρχές και τις δεσμεύσεις που διέπουν τη σχέση ΝΑΤΟ-Ρωσίας». Η Συμμαχία «θα συνεχίσει να αντιδρά στο επιδεινούμενο περιβάλλον ασφαλείας» ενισχύοντας την «αμυντική και αποτρεπτική» της στάση, ειδικά στο ανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ. «Έχουμε αναστείλει κάθε πρακτική μορφή πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά παραμένουμε ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο», σημειώνεται.

Στις επτά παραγράφους που αφιερώνονται στη Ρωσία, η Μόσχα καλείται να αποσύρει το χαρακτηρισμό των ΗΠΑ και της Τσεχίας ως «μη φιλικές χώρες»· σημειώνεται ότι «η διογκούμενη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων» και οι «προκλητικές ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, «αποτελούν αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια της Ευρω-Ατλαντικής περιοχής»· και καταδικάζονται οι «υβριδικές ενέργειες» κατά συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων οι παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, οι κυβερνο-επιθέσεις και η μη περιστολή των δραστηριοτήτων εγκληματιών του κυβερνοχώρου που πλήττουν «ζωτικές υποδομές σε χώρες του ΝΑΤΟ». Ειδική αναφορά γίνεται στις «παράνομες και αποσταθεροποιητικές» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην επικράτεια μελών της Συμμαχίας, που έχουν οδηγήσει «σε απώλειες ζωών πολιτών» και σε μεγάλης κλίμακας υλικές καταστροφές.

Εκτεταμένη αναφορά γίνεται επίσης στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Μόσχας. Η Ρωσία, σύμφωνα με το προσχέδιο, «διευρύνει τις πυρηνικές της δυνατότητες αναπτύσσοντας καινοτόμα  και αποσταθεροποιητικά όπλα», υιοθετώντας μία «πιο επιθετική στάση στρατηγικού εκφοβισμού».

Το ανακοινωθέν εκφράζει εκ νέου τη στήριξη της Συμμαχίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μόλδοβας και καλεί τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη τους. Ειδικά σχετικά με την Ουκρανία, γίνεται αναφορά στην πρόσφατη «άνευ προηγουμένου» συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της χώρας, η οποία «κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις και υπονόμευσε την ασφάλεια».

Σε σχέση με την Κίνα – η ανάσχεση της επιρροής της οποίας είναι η πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης Μπάιντεν – αναφέρεται: «Οι πολιτικές της Κίνας, οι εκπεφρασμένες της φιλοδοξίες, η δυναμική [assertive] της συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αδιαφάνειας σχετικά με τον στρατιωτικό της εκσυγχρονισμό και και τη στρατιωτική χρήση εμπορικών (civil) τεχνολογιών, συνιστούν πρόκληση για την κανοναρχούμενη διεθνή τάξη και για πεδία που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας, όπως το διάστημα και ο κυβερνοχώρος». Σημειώνεται ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των «εξαναγκαστικών πολιτικών» του Πεκίνου και των αξιών του ΝΑΤΟ και ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας ενισχύεται ταχέως. Σημειώνονται επίσης οι κοινές ασκήσεις Κίνας-Ρωσίας, μεταξύ άλλων στην Ευρω-Ατλαντική περιοχή. Το ΝΑΤΟ, πάντως, όπως αναφέρεται θα συνεχίσει να επιδιώκει τον «εποικοδομητικό διάλογο» με το Πεκίνο σε θέματα όπως ο αφοπλισμός, ο έλεγχος και η μη διασπορά των όπλων, η «υπεύθυνη συμπεριφορά» στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα, η προώθηση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και την Κορεατική χερσόνησο κ.ά.

Σχετικά με τη Λιβύη, μία κρίση με «άμεσες επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ασφάλεια όλων των Συμμάχων», αναφέρεται στο προσχέδιο: «Στηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23 Οκτωβρίου του 2020, συμπεριλαμβανομένου μέσω της αποχώρησης όλων των ξένων μισθοφόρων και μαχητών από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση». Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από αυτούς τους ξένους μαχητές έχουν σταλεί από την Τουρκία στη βορειοαφρικανική χώρα, από τα πεδία μάχης της Συρίας. Η στήριξη του ΝΑΤΟ προς τη Λιβύη, σημειώνεται, θα παρασχεθεί «απολύτως συμπληρωματικά και σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς προσπάθειες, μεταξύ των οποίων και αυτές της Ε.Ε., όπου κρίνεται θεμιτό». (Η στενότερη συνεργασία με την επιχείρηση IRINI της Ε.Ε. παραμένει, έως τώρα, μπλοκαρισμένη από την Άγκυρα).

Τέλος, γίνεται αναφορά στο προσχέδιο και στη Λευκορωσία. «Οι πολιτικές και οι ενέργειες της Λευκορωσίας έχουν παραβιάσει τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η εταιρική μας σχέση», σημειώνεται. Η υπόθεση Προτάσεβιτς χαρακτηρίζεται «σοβαρή προσβολή» έναντι της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος στην πολιτική διαφωνία, ενώ διατυπώνεται εκ νέου η στήριξη της Συμμαχίας στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ατομικά και συλλογικά από τα μέλη της στο καθεστώς Λουκασένκο. «Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές Δίκαιο, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απελευθερώσει άμεσα και άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατούμενους». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου για την υπόθεση με την πτήση της Ryanair, είχε απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικούς κρατούμενους, κατόπιν επιμονής της Άγκυρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή