Οι Μαορί είχαν ανακαλύψει την Ανταρκτική 12 αιώνες πριν τους Ευρωπαίους

Οι Μαορί είχαν ανακαλύψει την Ανταρκτική 12 αιώνες πριν τους Ευρωπαίους

Το πολυνησιακό φύλο αναφέρει στις παραδόσεις του τα ταξίδια του στην παγωμένη ήπειρο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή στην αντίληψη του δυτικού πολιτισμού ότι την Ανταρκτική ανακάλυψαν πρώτοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί τον 19ο αιώνα φέρνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Νέα Ζηλανδία και αποκαλύπτει ότι οι Πολυνήσιοι αυτόχθονες Μαορί είχαν ανακαλύψει την ήπειρο του Νοτίου Πόλου 14 ολόκληρους αιώνες πριν τις μέρες μας.

Η έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας στην επιθεώρηση Journal of the Royal Society of New Zealand, ήταν στις αρχές του 7ου μετά Χριστόν αιώνα, δηλαδή περί τα 1400 χρόνια από σήμερα, που η ανθρωπότητα πρωτοείδε την Ανταρκτική, και μάλιστα με τα μάτια των Μαορί.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι την ήπειρο των… πιγκουίνων πρωτοείδε ρωσική αποστολή του 1820 και ότι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην έκτη ήπειρο ήταν ένας Αμερικανός εξερευνητής το 1821.

Ωστόσο η νέα έρευνα δείχνει άλλα: «Βρίσκουμε πολυνησιακές αφηγήσεις ταξιδιών μεταξύ των νησιών που περιλαμβάνουν ταξίδι στα νερά της Ανταρκτικής από τον Χούι Τε Ρανγκιόρα και το πλήρωμά του στο πλοίο Τε Ιβί Ο Ατέα, πιθανώς στις αρχές του 7ου αιώνα», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια Πρισίλα Ουέχι.

Διαβάστε επίσης:

Η σχετική μελέτη αντλεί στοιχεία από την προφορική παράδοση και τις ιστορίες που περνούσαν από γενιά σε γενιά στους Μαορί, αλλά και από χαραγμένα σχέδια του πολυνησιακού αυτού φύλου, που σύμφωνα με τους ερευνητές καταγράφουν τόσο τους ταξιδιώτες της φυλής όσο και τις ναυτικές και αστρονομικές γνώσεις τους.

Οι επιστήμονες έχουν λάβει υπόψη τους μεγάλο όγκο λογοτεχνικού έργου των Μαορί που μέχρι σήμερα δεν κρινόταν άξιο επιστημονικής έρευνας, χαρακτηριζόμενο «γκριζα λογοτεχνία».

«Όταν όμωςτα βάλεις κάτω γίνεται πραγματικά σαφές ότι υπάρχει μια πολύ μακρά ιστορία σύνδεσης με την Ανταρκτική», επισημαίνει στο CNN η κα Ουέχι: «Οι Μαορί είχαν την Ανταρκτική στη ζωή τους με πολλούς και διάφορους τρόπους», προσθέτει.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή