ΚΟΣΜΟΣ

Η επανεμφάνιση και τα σχέδια του Nτόναλντ Τραμπ

Η επανεμφάνιση και τα σχέδια του Nτόναλντ Τραμπ

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει στη Νέα Υόρκη από το Νιου Τζέρσεϊ για να εργαστεί στο γραφείο του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, γλιστρώντας αθόρυβα μέσα και έξω από το Μανχάταν. Το γραφείο του έχει αλλάξει. Πολλοί υπάλληλοι έχουν φύγει, όπως και τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Η πολιτική επιχείρηση έχει περιοριστεί σε μια μικρή ομάδα πρώην συμβούλων που υστερεί μπροστά σε εκείνη που τον βοήθησε να κατακτήσει την προεδρία στην απίθανη νίκη του το 2016. Ωστόσο, όταν μίλησε το Σάββατο στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών της Βόρειας Καρολίνας, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση των συγκεντρώσεων και των ομιλιών του, ο Τραμπ ήταν τόσο μια εξασθενημένη φιγούρα όσο και μια υπερμεγέθης παρουσία στην αμερικανική ζωή, με αξιοσημείωτη -και κατά πολλούς επικίνδυνη- επιρροή στους Ρεπουμπλικανούς.

Ακόμα και χωρίς τα αγαπημένα του μεγάφωνα, ο Τραμπ παραμονεύει στο πολιτικό τοπίο, κινούμενος από το ψέμα ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020 και την οργή για την ήττα του. Αν και ηττημένος, παραμένει ο πρώτος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 στις δημοσκοπήσεις. Επικεντρώνεται στους επαναλαμβανόμενους -ψευδείς- ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «νοθευμένες» και στην υποστήριξή του σε προσπάθειες ανατροπής των αποτελεσμάτων, στις πολιτειακές και τοπικές έρευνες σχετικά με τις πρακτικές του Οργανισμού Τραμπ και την κατάσταση της επιχείρησής του. Δήλωσε πολλάκις ότι πιστεύει πως μπορεί να «επανέλθει» στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο. Στην 90λεπτη ομιλία του κατηγόρησε επανειλημμένως την Κίνα για τον κορωνοϊό, μίλησε για μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τον «πόλεμο της κουλτούρας» από την πλευρά των συντηρητικών και έκλεισε με μια εκτεταμένη μετωπική επίθεση κατά του γενικού εκλογικού δικαιώματος και της αμερικανικής δημοκρατίας, την οποία στήριξε με έναν μακρύ κατάλογο ρεπουμπλικανικών προτάσεων περιορισμού των ψηφοφόρων. H πρώτη μεταπροεδρική ομιλία, σύμφωνα με συμβούλους του, έχει προγραμματιστεί για αργότερα τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από περισσότερες εμφανίσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών της Βουλής που υποστηρίζουν την ατζέντα του. Οι δύο διευθυντές της προεκλογικής καμπάνιας του 2020, Μπιλ Στέπιεν και Μπραντ Παρσκέιλ, εξακολουθούν να εμπλέκονται στις κινήσεις του. Ο γαμπρός του και επιβλέπων της εκστρατείας του 2020, Τζάρεντ Κούσνερ, εγκατέλειψε την επιχείρηση λέγοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στη συγγραφή του βιβλίου του και στη δημιουργία μιας απλούστερης σχέσης με τον Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είναι πλέον το πιο πολιτικά ενεργό μέλος της οικογένειας στις υποθέσεις του πατέρα του, ενώ η πολιτική σύμβουλος Σούζι Ουάιλς επιβλέπει τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τη Φλόριντα.

Ο Τραμπ παρευρίσκεται σε εράνους στο γήπεδο γκολφ του στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά ανυπομονεί να επιστρέψει στις πολιτικές συγκεντρώσεις, ανακοινώνοντας τις πολιτείες που σχεδιάζει να ταξιδέψει προτού η ομάδα του κατοχυρώσει χώρους ή ημερομηνίες. «Αν είσαι πρόεδρος μιας θητείας, συνήθως κάνεις την έξοδό σου ήσυχα τη νύχτα», δήλωσε ο ιστορικός που ειδικεύεται στην αμερικανική προεδρία, Ντάγκλας Μπρίκλεϊ. «Βλέπει τον εαυτό του να ηγείται της επανάστασης και το κάνει από το πίσω μέρος ενός αμαξιού του γκολφ».