G7: Ο Μπάιντεν διαμηνύει ότι «η Αμερική επιστρέφει»

G7: Ο Μπάιντεν διαμηνύει ότι «η Αμερική επιστρέφει»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χώρων (G7) που ολοκληρώθηκε στην Αγγλία «εξαιρετικά συνεργατική και παραγωγική», επαναλαμβάνοντας πως «η Αμερική επιστρέφει» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, της πρώτης στο εξωτερικό.

«Όλος o κόσμος γύρω από το τραπέζι αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη των δημοκρατιών μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο αεροδρόμιο Νιουκουέι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, πριν αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Ιερή υποχρέωση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η υπεράσπιση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, είναι «ιερή υποχρέωση», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G7.

«Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ και το άρθρο 5 είναι ιερή υποχρέωση», δήλωσε στο Νιουκουέι (νοτιοδυτική Αγγλία) την παραμονή της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κρίνοντας ότι ο οργανισμός είναι «ζωτικής σημασίας για την ικανότητά μας να προασπίσουμε την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών για το υπόλοιπο του αιώνα».

Δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστήριξε τις Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Συνάντηση με Πούτιν

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα είναι πολύ σαφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις διαφωνίες τους κατά την πρώτη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη, αναγνωρίζοντας ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα «στο πιο χαμηλό σημείο».

«Δεν είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος είναι ο καλύτερος σε μια συνέντευξη Τύπου ώστε ο άλλος να έρθει σε δύσκολη θέση, θα πούμε με πολύ σαφή τρόπο ποιοι είναι οι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή