Ισραήλ: Υπόσχεση Μπένετ να ενώσει τον λαό και να φέρει μεταρρυθμίσεις

Ισραήλ: Υπόσχεση Μπένετ να ενώσει τον λαό και να φέρει μεταρρυθμίσεις

Κάλεσε όσους σκοπεύουν να γιορτάσουν την αλλαγή κυβέρνησης να μη χαίρονται με τον πόνο των άλλων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόσχεση να ενώσει τον λαό του Ισραήλ έδωσε ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την Κνέσετ, ενώ ο ορκισμένος πλέον εχθρός του Μπενιαμίν Νετανιάχου υπόσχεται ταχεία επάνοδο στην εξουσία.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός που έχει τη στήριξη και της κεντροαριστεράς αλλά και του κόμματος της αραβικής μειονότητας, καθώς και πέντε άλλων μικρών κομμάτων, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «θα εργαστεί για το καλό ολόκληρου του λαού».

Παρότι η «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», όπως την αποκάλεσε, δεν αναμένεται να προβεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις λόγω των τεράστιων ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των δυνάμεων που τη στηρίζουν, ο κ. Μπένετ δεσμεύτηκε για αλλαγές στην εκπαίδευση και την υγεία, καθώς και ότι θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Μπένετ θα παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν και θα αναλάβει ο Γιάιρ Λαπίντ του κεντροαριστερού κόμματος Γιες Ατίντ, για τα επόμενα δύο έτη.

Διαβάστε επίσης:

«Η αλλαγή κυβέρνησης είναι κομμάτι της δημοκρατίας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε κανένας να μην αισθάνεται φόβο. Και απευθύνομαι σε όσους σκοπεύουν να γιορτάσουν απόψε, μη χορεύετε για τον πόνο των άλλων. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε ένας λαός», είπε ο κ. Μπένετ.

Από την πλευρά του ο απελθών πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου δήλωσε από το βήμα της Κνέσετ την Κυριακή «θα επιστρέψω».

Η έξοδος του επικεφαλής του κόμματος Λικούντ, πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά 12 έτη στην πρωθυπουργία ενδέχεται να είναι προσωρινή, δεδομένης της εξαιρετικά εύθραυστης στήριξης που παρείχε η ισραηλινή βουλή στη νέα κυβέρνηση, με 60 ψήφους υπέρ, 59 κατά και μία αποχή. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης, η οποία θα ήταν ισχυρή με τουλάχιστον 61 ψήφους.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή