Στόλτενμπεργκ: Νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις

Στόλτενμπεργκ: Νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, ανέφερε προσερχόμενος στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον γ.γ. της Συμμαχίας, οι ηγέτες θα συζητήσουν μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Ρωσία. «Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Με δύο διερμηνείς και με μικρό καλάθι…

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο κ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ωστόσο «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας».

«Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά 

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην ατζέντα 2030, στην οποία ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ενδυνάμωση της ανθετικότητας.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. «Πρόκειται για μια νέα διάσταση και μια σοβαρή πρόκληση», είπε.

Η σύνοδος ξεκινά σήμερα στις 13:00 στις Βρυξέλλες (14:00 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει τρεις ώρες. Στη διάρκειά της οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν ένα σχέδιο μεταρρύθμισης με ορίζοντα το 2030 και θα αποφασίσουν επισήμως να ξεκινήσουν την αναδιαμόρφωση των βασικών, κεντρικών τους αρχών, που ενημερώθηκαν για τελευταία φορά το 2010, προκειμένου η Συμμαχία να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές στο διάστημα και τον κυβερνοχώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή