Ιράκ: Εκταφή 123 θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους από μαζικό τάφο

Ιράκ: Εκταφή 123 θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους από μαζικό τάφο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκταφή των λειψάνων 123 θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν οι αρχές του Ιράκ σε μία περιοχή κοντά στη Μοσούλη, το άλλοτε βασικό προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη χώρα. Τα 123 θύματα αποτελούν μέρος των περισσότερων των 600 φυλακισμένων της φυλακής Μπαντούς που εκτελέστηκαν από το Ι.Κ. το 2014, σε μία από τις μαζικότερες μαζικές εκτελέσεις που πραγματοποίησαν οι εξτρεμιστές  τα χρόνια της επέλασης τους σε Ιράκ και Συρία. Οι ιρακινές αρχές έχουν συλλέξει δείγματα DNA από πιθανούς συγγενείς, ώστε να λάβει χώρα και η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Η συγκεκριμένη θηριωδία έλαβε χώρα μετά την πτώση της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014, όταν οι τζιχαντιστές πήραν υπό τον έλεγχο τους τη φυλακή. Αφού απελευθέρωσαν τους ομόδοξους τους σουνίτες κρατούμενους, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέβησαν σε σειρά εκτελέσεων με καθαρά σεχταριστικά κριτήρια, δολοφονώντας με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδες «αποστάτες» σιίτες μουσουλμάνους.

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του σε μία περιοχή που εκτεινόταν από το ανατολικό Ιράκ μέχρι τη δυτική Συρία, η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση προέβη σε πλήθος αγριοτήτων κατά των αντιπάλων του και του ντόπιου πληθυσμού που «κυβερνούσε» (περίπου 8 εκατ. άνθρωποι), το μέγεθος των οποίων φάνηκε στο μεγαλύτερο μέρος του μετά τη νίκη κατά των τζιχαντιστών το 2017. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 200 μαζικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στο Ιράκ, με τους θαμμένους νεκρούς να ανέρχονται σε περίπου 12.000, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα «έργα» της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πράξεις γενοκτονίας.

Το φρικτό χρονικό της μαζικής εκτέλεσης

Σύμφωνα με το αρμόδιο όργανο του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η φυλακή Μπαντούς πέρασε στον έλεγχο των τζιχαντιστών στις 10 Ιουνίου του 2014, την ίδια ημέρα με την πτώση της Μοσούλης. Άμεσα ακολούθησε ο διαχωρισμός των 3.000 και πλέον φυλακισμένων σε ομάδες, βάσει της εθνοτικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας. Με συνοπτικές διαδικασίες ακολούθησε η απελευθέρωση των σουνιτών και η επιβίβαση 600 φυλακισμένων, κυρίως σιιτών, σε φορτηγά, ώστε να μεταφερθούν σε μία απομακρυσμένη περιοχή στην έρημο και να εκτελεστούν ένας προς ένας. Από το μακελειό που ακολούθησε υπήρξαν και επιζώντες, οι οποίοι κατάφεραν να υποδυθούν επιτυχώς τους νεκρούς όταν οι τζιχαντιστές έδιναν τις χαριστικές βολές στο πλήθος των εκτελεσθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή