Ιαπωνία: Λύθηκε το μύστηριο της σορού του Χιντέκι Τότζο

Ιαπωνία: Λύθηκε το μύστηριο της σορού του Χιντέκι Τότζο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση σε ένα χρόνιο μυστήριο της ιαπωνικής και αμερικάνικης μεταπολεμικής ιστορίας έδωσαν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που εντοπίστηκαν στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Το μυστήριο αφορούσε τα λείψανα του Ιάπωνα στρατηγού του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού και πρωθυπουργού της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Χιντέκι Τότζο, ο οποίος οδηγήθηκε στην αγχόνη για εγκλήματα πολέμου το 1948. Μέχρι σήμερα, το τι απέγινε η σορός του εκτελεσθέντος Ιάπωνα πρωθυπουργού αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιαπωνικής ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθότι αφορούσε μία από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες της Ιαπωνίας από την ταραγμένη εκείνη ιστορική περίοδο.

Τη λύση στο μυστήριο έδωσε ο Ιάπωνας λέκτορας Χιροάκι Τακαζάουα από το Πανεπιστήμιο Νιτζόν του Τόκιο, ο οποίος ερεύνησε τα σχετικά ιστορικά αρχεία στην αμερικανική πρωτεύουσα. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που εντόπισε, η σορός του Τότζο αποτεφρώθηκε μαζί με τις σορούς άλλων έξι εκτελεσθέντων Ιαπώνων εγκληματιών πολέμου, και στη συνέχεια σκορπίστηκε μαζί με τις τέφρες των υπόλοιπων έξι στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μία θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Γιοκοχάμα.

Σκοπός του αμερικανικού στρατού ήταν τα λείψανα να μείνουν μακριά από υπερεθνικιστές οπαδούς των εκτελεσθέντων, οι οποίοι θα επεδίωκαν να εντοπίσουν τις σορούς και να τιμήσουν τους νεκρούς ως μάρτυρες της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η ρίψη της τέφρας των Ιαπώνων εγκληματιών πολέμου έλαβε χώρα από αέρος και υπό άκρα μυστικότητα. «Επιβεβαιώνω ότι εγώ έλαβα τις σορούς, επιθεώρησα την αποτέφρωση και προσωπικά σκόρπισα την τέφρα των εκτελεσθέντων εγκληματιών πολέμου στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος της Όγδοης Στρατιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Λούθερ Φράιερσον, βάσει ενός αποχαρακτηρισμένου εγγράφου με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 1948. Μάλιστα, σύμφωνα τα λεγόμενα του, κατά τη διάρκεια της όλης επιχείρησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο να μην απομείνει ούτε το παραμικρό απομεινάρι από τους επτά εκτελεσθέντες, με τους αρμόδιους για την αποτέφρωση να ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή τους αποτεφρωτήρες για υπολείμματα από τις στάχτες των νεκρών.

Σύμφωνα βέβαια με την ερμηνεία που έδωσε στην αρχειακή ανακάλυψη του ο Τακαζάουα, σκοπός των Αμερικανών δεν ήταν μόνο να μείνουν μακριά οι Ιάπωνες νοσταλγοί του ιμπεριαλιστικού και φιλοπόλεμου πρόσφατου παρελθόντος της χώρας. «Πέραν της πρόθεσης τους να αποφευχθεί η λατρεία των λειψάνων, πιστεύω ότι ο στρατός των ΗΠΑ ήταν αμετακίνητος στο να μην επιτρέψει την επιστροφή των σορών σε ιαπωνικό έδαφος, ως μία πράξη απόλυτης ταπείνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press.  

Δίνοντας το «πράσινο φως» για το Περλ Χάρμπορ

Ιαπωνία: Λύθηκε το μύστηριο της σορού του Χιντέκι Τότζο-1
7 Δεκεμβρίου 1941: Βομβαρδιστικά αεροσκάφη της 1ης μοίρας αεροπλανοφόρων του αυτοκρατορικού ιαπωνικού στόλου πραγματοποιούν αιφνιδιαστική επίθεση στην αμερικανική βάση του Περλ Χάρμπορ, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού. Η επίθεση επέφερε σημαντικές απώλειες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (περισσότεροι από 2.400 νεκροί, τουλάχιστον 1.000 τραυματίες, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές) και έδωσε την αφορμή για την καθοριστική είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Φωτ. ASSOCIATED PRESS)

Μιλιταριστής, υπερεθνικιστής και οπαδός της ευγονικής, ο Χιντέκι Τότζο διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στην «καρδιά» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1941 μέχρι το 1944. Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του ιαπωνικού επεκτατισμού και της ανάληψης επιθετικών πολεμικών πρωτοβουλιών εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Από τη θέση του πρωθυπουργού έδωσε το «πράσινο φως» για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής ναυτικής, αεροπορικής και στρατιωτικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης (7 Δεκεμβρίου 1941), η οποία οδήγησε στην είσοδο των ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, «επιθεώρησε» τις επεκτατικές δράσεις της χώρας του στη Νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, όπου υπήρξε υπεύθυνος για πολλά εγκλήματα πολέμου, όπως η απάνθρωπη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου και η εκούσια λιμοκτονία άμαχων πληθυσμών.

Καθώς η πλάστιγγά άρχισε να γέρνει έντονα κατά της Ιαπωνίας το 1944, ο Τότζο έχασε τη στήριξη του αυτοκράτορα Χιροχίτο και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας μετά τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον οδήγησε ένα βήμα πριν από τον θάνατο, όταν προσπάθησε να δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του ανεπιτυχώς μπροστά στα έκπληκτα μάτια δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, καθώς το σπίτι του στο Τόκίο είχε περικυκλωθεί από Αμερικανούς στρατιώτες. Τρία χρόνια αργότερα, ένα διεθνές στρατοδικείο θα τον καταδικάσει σε θάνατο δια απαγχονισμού για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων η διενέργεια επιθετικών πολέμων και η απάνθρωπη μεταχείριση αιχμαλώτων. Ο απαγχονισμός του θα λάβει χώρα λίγο πριν την πρωτοχρονιά του 1949, στις 23 Δεκεμβρίου 1948.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή