Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο Ναφτάλι Μπένετ είναι επισήμως από χθες πρωθυπουργός του Ισραήλ, αντικαθιστώντας μετά 12 χρόνια τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκανε στον πρώην συνεργάτη του την τιμή να φωτογραφηθεί μαζί του, ούτε να λάβει μέρος σε τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, με τη βοήθεια άλλων δεξιών κομμάτων, ενώ η εχθρική στάση του απέναντι στους διαδόχους του υπερκεράστηκε από τον απερχόμενο υπουργό Στεγαστικής Πολιτικής, τον υπερορθόδοξο Γιαακόβ Λίτσμαν, ο οποίος ευχήθηκε να βρουν τη νέα κυβέρνηση «όλες οι κατάρες της Τορά». 

Η νέα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνέσετ (Βουλή) την Κυριακή, σε μια ιστορική κοινοβουλευτική σύμπραξη του κόμματος δεξιών εποίκων του Μπένετ με τους κεντρώους του κόμματος Γες Ατίντ, που αναλαμβάνουν το υπουργείο Εξωτερικών, το Μπλε-Λευκό του Μπένι Γκαντς, που αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας, τον Ομέρ Μπαρλέφ από το Εργατικό Κόμμα, που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, τον πρώην συνεργάτη του Νετανιάχου Γκιντεόν Σάαρ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Αραβα Μανσούρ Αμπάς στο υφυπουργείο Αραβικών Υποθέσεων.

Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ-1

Το πρώτο μεγάλο τεστ για τη νέα κυβέρνηση είναι η σημερινή πορεία που οργανώνουν ακροδεξιές ομάδες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να γιορτάσουν την κατάληψή της από το Ισραήλ το 1967.

Μέσω του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, που μεσολάβησε για την επίτευξη εκεχειρίας στην σύγκρουση που είχε ξεσπάσει προ μηνός, πάλι με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ, η Χαμάς προειδοποίησε ότι μπορεί να επιτεθεί εκ νέου.

«Kόκκινη γραμμή» θεωρείται το πέρασμα από την Πύλη της Δαμασκού, η οποία οδηγεί στην καρδιά της μουσουλμανικής συνοικίας της παλαιάς πόλης και το οποίο η αστυνομία έχει δώσει εντολή να αποφευχθεί. Για παν ενδεχόμενο, έχει τεθεί σε επιφυλακή η ισραηλινή αεράμυνα.  

Στη Δυτική Οχθη, η παλαιστινιακή αρχή χαιρέτισε το τέλος της εποχής Νετανιάχου, χωρίς να διατυπώνει ιδιαίτερες ελπίδες για τη νέα κατάσταση. «Δεν θεωρούμε τη νέα κυβέρνηση λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγίε. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί αμέσως για να τελειώσει η κατοχή και να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή