Μπάιντεν – Ερντογάν: Συνέχεια στο παζάρι για τους S-400

Μπάιντεν – Ερντογάν: Συνέχεια στο παζάρι για τους S-400

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει πως είχε μια «ειλικρινή και ωφέλιμη» συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, όμως έως αργά χθες σε κανένα από τα καυτά ζητήματα δεν προέκυψε κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως στο ζήτημα των S-400 εξέφρασε τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας, όμως απέφυγε να αναφέρει τι του απάντησε ο κ. Μπάιντεν. Είπε επίσης πως οι υπουργοί των δύο χωρών θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για να βρεθεί λύση και υποστήριξε πως «μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε «θετική και παραγωγική» τη συνάντηση, πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε επίπεδο αξιωματούχων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει πρόοδος το επόμενο διάστημα».

Εντύπωση προκάλεσε πως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν συζήτησε καθόλου το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς έως και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση δήλωνε πως «οπωσδήποτε» θα το έθετε. Το τετ α τετ των δύο ανδρών είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών. Πάντως, η αρχική εκτίμηση των αναλυτών είναι πως από τη συνάντηση Μπάιντεν – Eρντογάν δεν προέκυψαν ουσιαστικά θετικά μηνύματα προς την Αγκυρα και ίσως αυτός είναι και ο λόγος μετά τις δηλώσεις Ερντογάν που η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 1% έναντι του δολαρίου. Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund), στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, o κ. Ερντογάν υπογράμμιζε: «Στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες προσβλέπουμε στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη, στην ευθυδικία και στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τους ηγέτες σημαντικών κρατών-μελών, ανάμεσά τους και όσοι είχε προσβάλει και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με βασικά θέματα συζήτησης να είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη και η Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι, ως μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να καθορίζουν κοινή στρατηγική στα θέματα που αφορούν τη Συμμαχία. Από την τουρκική πλευρά γίνεται αναφορά πως ο κ. Ερντογάν έθεσε τις δηλώσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου σχετικά με το Ισλάμ και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές των δύο πλευρών ελαχιστοποιήθηκαν, αφού δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις.

Ακολούθησε η συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα ήταν οι σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, καθώς η Γερμανία επιθυμεί τη συνέχιση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης Τουρκίας – E.E.

Η πιο ευχάριστη συνάντηση του Τούρκου προέδρου θεωρείται πως ήταν αυτή με τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – Toυρκίας στον αμυντικό και οικονομικό τομέα και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε κοινή προσέγγιση σε πολλά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή