Βρετανία: Αναβολή… ελευθερίας λόγω ινδικής μετάλλαξης

Βρετανία: Αναβολή… ελευθερίας λόγω ινδικής μετάλλαξης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» μπήκε η «Ημέρα της Ελευθερίας» για τη Βρετανία, όπως είχε ονομαστεί η 21η Ιουνίου, ημέρα-ορόσημο, καθώς θα έπαυαν να ισχύουν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Αντιθέτως το lockdown παρατείνεται επί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με εξαγγελία που αναμενόταν να κάνει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χθες το βράδυ. Αιτία της μεταβολής του χρονοδιαγράμματος επιστροφής στην ομαλότητα είναι η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αγγλία εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης. Παρότι αρχικά το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε στην Ινδία, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 74 χώρες. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η ινδική μετάλλαξη αναμένεται να επικυριαρχήσει όλων των άλλων στελεχών του ιού, εκφράζοντας ανησυχία ότι όχι μόνο είναι πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί και βαρύτερα συμπτώματα. 

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Σκοτ Γκότλιμπ, τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης διπλασιάζονται ανά περίπου δύο εβδομάδες και ήδη αφορούν το 10% του συνόλου των νέων λοιμώξεων στη χώρα. Στη Βρετανία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 90%. Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στελέχους είναι ότι οι ασθενείς που προσβάλλονται αναφέρουν ως συχνότερα συμπτώματα έντονο πονοκέφαλο, συνάχι και πονόλαιμο – αντί βήχα, πυρετού και αγευσίας / ανοσμίας, που θεωρούνταν τα κυρίαρχα συμπτώματα της λοίμωξης. 

Ενδεικτική της ανησυχίας που προκαλεί παγκοσμίως η ινδική μετάλλαξη είναι η προειδοποίηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ότι αν συνεχιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο η έξαρση της πανδημίας, η ιταλική κυβέρνηση θα επιβάλει εκ νέου υποχρέωση καραντίνας σε κάθε ταξιδιώτη βρετανικής προέλευσης.

Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο έρχεται να εξοπλίσει την επιστημονική φαρέτρα. Το Novavax, που παρασκευάζεται από μια μικρή φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κλινική μελέτη του έχει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90% και αποτρέπει πλήρως τα ήπια έως βαριά συμπτώματα της COVID-19. Επίσης, η αποτελεσματικότητά του έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών αγγίζει το 93%. Ο εμβολιασμός και με αυτό το σκεύασμα γίνεται σε δύο δόσεις, ενώ οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος και μυαλγίες, η διάρκεια των οποίων δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες. 

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 ξεπέρασε χθες τις 600.000, τη στιγμή που συνεχίζεται με ταχύτητα το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ηδη έχουν λάβει μία δόση εμβολίου 166 εκατ. Αμερικανοί, ενώ περίπου το 40% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου ανέρχεται σε 75%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή