Κορωνοϊός: Αναδυόμενη απειλή τα ψεύτικα εμβόλια στο διαδίκτυο

Κορωνοϊός: Αναδυόμενη απειλή τα ψεύτικα εμβόλια στο διαδίκτυο

H «μάχη» κατά της πανδημίας έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα διαρκώς αυξανόμενα παράνομα προϊόντα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που με τη λέξη «πλαστά» έρχονται στο νου εικόνες από κίβδηλα αντικείμενα, όπως χρήματα και παραποιημένα επώνυμα είδη μόδας, η παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία -και μαζί της, η «μάχη» κατά της πανδημίας– έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα διαρκώς αυξανόμενα παράνομα προϊόντα.

Σε μια σημαντική επιχείρηση, η Ιντερπόλ παρεμπόδισε πρόσφατα μεγάλα εγκληματικά κυκλώματα παγκοσμίως, εξαρθρώνοντας πάνω από 100.000 παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία. Παράλληλα, συνελλήφθησαν πάνω από 300 άτομα και κατασχέθηκαν προϊόντα «μαϊμού» αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Βασικός στόχος κιτ με τεστ για την Covid-19, ενώ ανακαλύφθηκαν και ψεύτικα εμβόλια από την Κίνα και τη Νότιο Αφρική, που περιήχαν αλατούχο διάλυμα και μεταλλικό νερό.

Παρά αυτά τα επιτεύγματα της Ιντερπόλ, η «μάχη» κατά της πανδημίας υπονομεύεται από ένα ραγδαίως αυξανόμενο εμπόριο πλαστών προϊόντων (μάσκες, γάντια, τεστ, πιστοποιητικά εμβολιασμού και άλλα είδη που συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού).

Τα ψεύτικα εμβόλια

Το εμπόριο των φαρμάκων (πάνω από 1 τρισ. δολάρια ετησίως), καθίσταται ένας ελκυστικός στόχος για κάθε είδος παρανόμους, οι οποίοι συχνά πραγματοποιούν ανώνυμες διαδικτυακές συναλλαγές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αύξανεται το εμπόριο ψεύτικων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ζήτησης – που έχει ξεπεράσει την προσφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το κόστος της ανάπτυξης εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, κατέστησε δύσκολη την πρόσβαση, ειδικά για τις φτωχότερες χώρες. Αυτό οδήγησε τελικά σε άνιση πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να ελέγχεται από τις πιο ισχυρές χώρες.

Εν τω μεταξύ, η σχετική ευκολία παραγωγής ενός ψεύτικου εμβολίου, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ανιχνεύσιμο μόνο όταν δεν προστατεύει κάποιον από τον ιό, σημαίνει ότι το εμπόδιο για αυτή την είσοδο «στην αγορά» μπορεί να είναι σχετικά χαμηλό.

Οι συνέπειες της κατανάλωσης ψεύτικων προϊόντων όταν είναι κρίσιμες για την ασφάλεια, όπως στην περίπτωση ενός εμβολίου, μπορεί φυσικά να είναι ιδιαίτερα σημαντικές – και υπάρχουν πολλές ιστορικές περιπτώσεις ψεύτικων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως για τον καρκίνο και φάρμακα κατά της ελονοσίας, που προκαλούν ακόμη και τον θάνατο. Εκτός από το ενδεχόμενο τοξικότητας, το ψεύτικο προϊόν μπορεί να μην περιέχει κανένα από τα απαιτούμενα δραστικά συστατικά

Για άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ, οι επιπτώσεις στην υγεία για το άτομο μπορεί να είναι πιο έμμεσες. Εκεί, η ζήτηση οδηγείται αναμφισβήτητα από την επιθυμία της πλειονότητας των πολιτών να επιστρέψουν στη «φυσιολογική» ζωή.

Αν και ο αντίκτυπος της εγκληματικής δραστηριότητας είναι ακόμη δύσκολο να υπολογισθεί, είναι πολύ πιθανό να συμβάλει σε νέα κύματα του ιού και να έχει μεγάλη επίδραση στη «μάχη» κατά της Covid-19.

Αντιμετώπιση της απειλής

Οι παράνομοι αποτελούν μια μεταβαλλόμενη απειλή, ωστόσο, υπάρχουν πιθανά αντίμετρα για την αντιμετώπισή τους.

Την ώρα που ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις όπως το Διαδίκτυο ενδέχεται να αποτελούν σύμμαχο στις εγκληματικές δραστηριότητες, πτυχές της τεχνολογίας όπως η αναγνώριση μέσω ραδιοσυχνοτήτων και το blockchain, μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση των γνήσιων προϊόντων. Επιπλέον, οι νόμιμες παραγωγικές μονάδες μπορούν να κάνουν τα προϊόντα τους πιο δύσκολο να αντιγραφούν, αλλάζοντας τακτικά σχέδια και συσκευασίες.

Δεδομένου ότι οι δημιουργοί ψεύτικων εμβολίων και άλλων συναφών προϊόντων ενδέχεται να διεισδύσουν στις νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού, οι εταιρείες θα πρέπει να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις δικές τους πρακτικές και να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους. 

Αναμφισβήτητα η αποτελεσματικότερη δράση κατά των απομιμήσεων γενικά είναι η συνεργασία. Αυτό περιλαμβάνει την εφοδιαστική αλυσίδα, τους ανταγωνιστές, τους καταναλωτές και τις αρχές που συνεργάζονται για τον εντοπισμό πλαστών προϊόντων, με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δίωξη των παραβατών.

Ακριβώς όπως απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση στην άμεση απειλή που προκαλεί ο ιός, απαιτείται και μια απάντηση στη μάστιγα της παραποίησης. Διαφορετικά αυτή η «σκοτεινή» απειλή μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή στη (νέα) κανονικότητα.

Με πληροφορίες από theconversation.com

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή