WALL STREET JOURNAL

ΗΠΑ: Το μυστήριο με τα άγνωστα κρούσματα από τον Δεκέμβριο του 2019

ΗΠΑ: Το μυστήριο με τα άγνωστα κρούσματα από τον Δεκέμβριο του 2019

Νέα στοιχεία για τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας δίνει μελέτη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα την οποία υπάρχουν ενδείξεις για εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε πέντε αμερικανικές πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2019 και τους πρώτους μήνες του 2020, προτού δηλαδή οι πολιτείες αυτές αναφέρουν τα πρώτα περιστατικά COVID-19.

Ερευνητές που ανέλυσαν δείγματα αίματος τα οποία ελήφθησαν για μελέτη του Εθνικού Ινστουτούτου Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι επτά άτομα σε πέντε πολιτείες μολύνθηκαν με τον νέο ιό ημέρες ή και εβδομάδες πριν από την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές. Τουλάχιστον ένα ζευγάρι εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Δύο δείγματα, από άτομα στο Ιλινόις και τη τη Μασαχουσέτη, χρονολογούνται στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2020 αντίστοιχα σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τους οποίους τα αντισώματα που βρέθηκαν στα δείγματα αυτά, εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση ενός ατόμου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος είναι μικρός, υποδηλώνοντας ότι οι πρώτες περιπτώσεις στις ΗΠΑ ήταν σποραδικές. Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία μόλυνσης σε μόλις εννέα στους 24.079 συμμετέχοντες των οποίων τα δείγματα αίματος ελήφθησαν μεταξύ 2 Ιανουαρίου 2020 και 18 Μαρτίου 2020.

Ωστόσο, τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία ότι ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ εβδομάδες πριν την επιβεβαίωση ότι ο ιός είχε φτάσει στις ΗΠΑ. «Μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τη γεωγραφική εξάπλωση ως προς τα σημεία που βρισκόταν ο ιός εκείνες τις πρώτες μέρες της επιδημίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Κέρι Άλτχοφ.

Όπως πρόσθεσε, οι περιπτώσεις που εντόπισαν οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι ο νέος ιός βρισκόταν πιθανώς πολιτείες που δεν περιλαμβάνονταν στο «ραντάρ» των ερευνητών. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για μαζικά τεστ όσο το δυνατόν νωρίτερα όταν ξεσπά μια πανδημία, συμπλήρωσε η ίδια. 

Στα τέλη του περασμένου έτους, ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις COVID-19 στις ΗΠΑ ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν ενδείξεις μόλυνσης σε δύο άτομα κατά τη διάρκεια αιμοδοσίας στη βόρεια Καλιφόρνια -στα μέσα Δεκεμβρίου 2019- και στο Κονέκτικατ στις 10 Ιανουαρίου 2020.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications νωρίτερα αυτόν το μήνα εντόπισε στοιχεία για σποραδικά κρούσματα COVID-19 στη Νέα Υόρκη, ένα μήνα πριν από την πρώτη επιβεβαίωση κρούσματος και το πανδημικό κύμα στην πόλη τον Μάρτιο του 2020. Οι μελέτες, δηλαδή, υποδηλώνουν μια αργή, «κρυφή» είσοδο του ιού και λίγα μεμονωμένα περιστατικά, προτού τελικά η COVID-19 εξαπλωθεί.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν σημαίνουν βεβαίως ότι ο ιός ξεπήδησε από τις ΗΠΑ, δηλώνει η Δρ. Aλτχοφ: «Εάν κανείς κοιτάξει τις αεροπορικές μετακινήσεις σε όλον τον πλανήτη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2020, θα δει ότι ο κόσμος εξακολουθούσε να ταξιδεύει πολύ εκείνο το διάστημα.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει σε ένα άσχετο με τον κορωνοϊό πρόγραμμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Οι εννέα άνθρωποι που εντόπισαν οι ερευνητές προέρχονταν από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, και πολύ μακριά από μητροπολιτικές περιοχές όπως το Σιάτλ ή  η Νέα Υόρκη που αποτελούν σημεία εισόδου τις ΗΠΑ και αναφέρθηκαν αργότερα και τα πρώτα κρούσματα της Covid-19.

Επτά από τα άτομα είχαν ήδη αντισώματα, σημάδι προηγηθείσης νόσησης, προτού αναφερθεί στην Πολιτεία τους το πρώτο επίσημο κρούσμα, σύμφωνα με  τη μελέτη.

Τρείς εξ αυτών ήταν στο Ιλινόι, και τα αιματολογικά τους δείγματα είχαν συλληφθεί προτού το πρώτο «επίσημο» κρούσματα που κατεγράφη εκεί στις 24 Ιανουαρίου.

Τα υπόλοιπα άτομα εντοπίστηκαν:

Ένας στη Μασαχουσέτη που έδωσε δείγμα αίματος τον Ιανουάριο, ένα ακόμη από το Ουισκόνσιν και άλλο ένα από την Πενσιλβάνια που είχαν δώσει αίμα νωρίς τον Φεβρουάριο Και ένα άτομο από Μισσισσιππή που είχε δώσει αίμα νωρίς τον Μάρτιο, πάντα του 2020.

Πέντε από τους εννέα ανθρώπους ήταν Αφροαμερικανοί, δύο ισπανόφωνοι και δύο λευκοί, σύμφωνα με τη μελέτη. Δύο εξ αυτών αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για ήπια συμπτώματα Covid -19 κοντά στο χρονικό σημείο που είχε γίνει η αιμοληψία  αλλά δεν διαγνώστηκαν με την ασθένεια. Ένας ανέφερε ότι είχε πυρετό βήχα και πονόλαιμο, και πιστεύεται ότι έπασχε από Covid-19.

Η δρ. Άλτχοφ δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό εάν κάποιος από τους εννέα είχε ταξιδέψει σε περιοχή όπου η Covid-19 ήδη κυκλοφορούσε.