Αντίδραση Κίνας στις κατηγορίες του ΝΑΤΟ

Αντίδραση Κίνας στις κατηγορίες του ΝΑΤΟ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά του Πεκίνου προκάλεσε η απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας, την Κίνα «συστημική πρόκληση» για την ασφάλεια του δυτικού κόσμου. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η κινεζική διπλωματική αποστολή στην Ε.Ε. κάλεσε το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις υπερβολές περί «κινεζικής απειλής» και καυτηρίασε το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, υποστηρίζοντας ότι «συκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας, εκτιμά εσφαλμένα τη διεθνή πραγματικότητα και τον ρόλο του ίδιου του ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζει να διαπνέεται από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου». 

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έναντι της Κίνας αποκλίνουν και ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «δεν πρόκειται να προσδεθούν στο αντικινεζικό άρμα των Αμερικανών». Γεγονός είναι ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να αποδραματοποιήσουν τις αντικινεζικές αιχμές που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, εναρμονιζόμενη με τη γραμμή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να δίνεται υπερβολικό βάρος στην αναφορά περί «συστημικής πρόκλησης», γιατί η Κίνα, όπως και η Ρωσία, μπορεί να είναι εταίρος της Δύσης σε ορισμένα πεδία. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, κάτι που υποχρεώνει το Βερολίνο να αναζητεί «τη σωστή ισορροπία», όπως είπε. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει πιο πιεστικά προβλήματα από την Κίνα και πως «δεν πρέπει να έχουμε προκαταλήψεις στις σχέσεις μας με αυτήν τη χώρα».

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζο Μπάιντεν, που άρχισε με τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας και συνεχίστηκε στις Βρυξέλλες με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και τη χθεσινή συνάντηση ΗΠΑ – Ε.Ε., ολοκληρώνεται σήμερα στη Γενεύη, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Εν αναμονή της πρώτης συνάντησης των δύο ηγετών ύστερα από την εγκατάσταση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, το Κρεμλίνο τοποθέτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες από αυτήν τη συνάντηση» δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου. Οπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται ο έλεγχος των πυρηνικών, η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια και η τύχη Ρώσων και Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στις φυλακές των δύο χωρών. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν δύο Αμερικανοί που κρατούνται στη Ρωσία (ο ένας για κατασκοπεία, ο άλλος για επίθεση σε αστυνομικό υπό την επήρεια μέθης) για ανθρωπιστικούς λόγους και στη βάση της αμοιβαιότητας. Σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά εννοεί να καταστήσει σαφές στον Πούτιν τις κόκκινες γραμμές της Ουάσιγκτον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή