Νοσοκομεία: Μίζες για περίθαλψη στην εποχή της COVID-19

Νοσοκομεία: Μίζες για περίθαλψη στην εποχή της COVID-19

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της Ε.Ε. εκμεταλλεύθηκε προσωπικές γνωριμίες για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ ποσοστό 20% των κατοίκων σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λιθουανία υποχρεώθηκε να δωροδοκήσει κρατικό υπάλληλο για να έχει πρόσβαση στην κρατική περίθαλψη, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς.

Ποσοστό 62% των κατοίκων της Ε.Ε. των «27» ανέφερε ότι η κρατική διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ενώ 76% δήλωσε ότι το φαινόμενο ενισχύεται, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της οργάνωσης Transparency International μεταξύ 40.000 Ευρωπαίων. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ετοιμάζονται να εκταμιεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της Ενωσης μετά την πανδημία. Η Κομισιόν ετοιμάζεται να εγκρίνει δαπάνη ύψους 800 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της COVID.

Η έκθεση εμφανίζει επίσης εικόνα απογοήτευσης των πολιτών για τη στενή σχέση μεταξύ κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Παρότι μόλις 6% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι χρειάσθηκε να πληρώσουν μίζα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δομές υγειονομικής περίθαλψης, το 29% δήλωσε ότι κατέφυγε σε προσωπικές γνωριμίες, με την εμπειρία αυτή να είναι πιο συχνή στην Τσεχία (54%), στην Πορτογαλία (46%) και στην Ουγγαρία (41%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά «μίζας» αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (22%), τη Βουλγαρία (19%), την Ουγγαρία (17%) τη Λιθουανία (17%) και την Κροατία (14%). Παράνομες χρηματικές αμοιβές φέρεται επίσης να κατέβαλε το 10% των Βέλγων, το 10% των Αυστριακών και το 9% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

Η Κύπρος εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών (65%) οι οποίοι πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο, εν μέρει εξαιτίας των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο χορήγησης «χρυσής βίζας» έναντι παχυλής αμοιβής σε μαφιόζους και φυγόδικους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή