Μίνι Πομπηία ανακαλύφθηκε στη Βερόνα

Μίνι Πομπηία ανακαλύφθηκε στη Βερόνα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέχουσας σημασίας και ιδιαίτερης ομορφιάς αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης σε εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο, στη Βερόνα της βόρειας Ιταλίας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που αντίκρισαν τα ευρήματα, η εικόνα που σχημάτισαν είναι σαν να βρίσκονταν μπροστά σε μια μικρογραφία της Πομπηίας. Τα έργα ανακαίνισης στο υπόγειο του κινηματογράφου Αstra της Βερόνας διαρκούν χρόνια, καθώς αυτός έχει παραμείνει κλειστός για περισσότερο από μία εικοσαετία. Οπως δήλωσε ο έφορος αρχαιοτήτων της πόλης, οι τοιχογραφίες που ήρθαν στο φως ανήκουν σε κτίριο που χρονολογείται περίπου στον 2ο μ.Χ. αιώνα. 

Επί του παρόντος δεν είναι σαφές ποια ακριβώς ήταν η λειτουργία του οικοδομήματος, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν πως ό,τι κατάφεραν να ανακαλύψουν διασώθηκε από μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το κτίριο μετά την κατάρρευση της οροφής του. Μάλιστα, μεταξύ των ευρημάτων είναι πολλά ξύλινα έπιπλα, τα οποία έχουν σχεδόν αποτεφρωθεί. Ωστόσο, παρά την καταστροφή που προκάλεσαν οι φλόγες, ο περιβάλλων χώρος διατηρήθηκε ανέπαφος και τα εκπληκτικά χρώματα των τοιχογραφιών δεν έχουν αλλοιωθεί μετά την πάροδο περισσότερων από 2.000 χρόνων.

Τόσο τα ευρήματα όσο και τα ίχνη της πυρκαγιάς φέρνουν στη μνήμη την Πομπηία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς το 79 μ.Χ. από έκρηξη του Βεζούβιου. Η τελευταία ανακάλυψη δεν είναι η μόνη στην περιοχή της Βερόνας. Πριν από περίπου έναν χρόνο, στα περίχωρα της πόλης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, κοντά στην ορεινή περιοχή Νεγκάλ ντι Βαλπολιτσέλα, είχε ανακαλυφθεί ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό μωσαϊκό. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το εύρημα ανήκει σε έπαυλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. 

To εντυπωσιακό μωσαϊκό βρέθηκε κάτω από αμπελώνα, αλλά η αρχική ανακάλυψη της ρωμαϊκής έπαυλης είχε γίνει ήδη από το 1922. Ο Ρομπέρτο Γκριζόν, δήμαρχος της Νεγκάλ ντι Βαλπολιτσέλα, εξέφρασε τη διάθεση για εμπορική εκμετάλλευση του ευρήματος του μωσαϊκού. Μάλιστα είχε πει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες του αμπελώνα και τις δημοτικές αρχές, προκειμένου το εκπληκτικής ομορφιάς μωσαϊκό δάπεδο να είναι προσβάσιμο σε όλους. Μιλώντας λίγο αργότερα στην τοπική εφημερίδα L’Arena, ο Γκριζόν είχε εξηγήσει ότι «μια αρχαιολογική τοποθεσία τέτοιας σημασίας πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής των Αρχών. Θα κάνουμε τα πάντα, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης να προσεγγίζει το σημείο και να απολαμβάνει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή