ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Επτά πρόσωπα εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair

Η Ε.Ε. επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν την προσθήκη 78 επιπλέον ονομάτων και επτά οργανισμών στον κατάλογο των Λευκορώσων αξιωματούχων, κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζεται, οι επτά ενέχονται στον εξαναγκασμό σε προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ για τη σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: «Απολογία» Προτάσεβιτς σε οργουελικό σκηνικό

Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, που επικαλείται το ΑFP, η έγκριση των χωρών δόθηκε κατά την συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών της Ενωσης στις Βρυξέλλες. Θα επικυρωθεί στις 21 Ιουνίου κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ με την δημοσίευση των ονομάτων τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν δέσμη οικονομικών κυρώσεων, που θα προστεθούν στην απόφαση των χωρών της ΕΕ να απαγορεύσουν στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους. Η απαγόρευση αφορά κυρίως την εθνική αεροπορική εταιρεία Belavia.

Επτά πρόσωπα, ανάμεσά τους ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος της Λευκορωσίας θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εκτροπή της πορείας της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους. Στην επιχείρηση συμμετείχε και πολεμικό αεροσκάφος το οποίο ανάγκασε το πλήρωμα του αεροσκάφους να αλλάξει πορεία και το συνόδευσε μέχρι την προσγείωσή του στο Μινσκ.

Διαβάστε ακόμη: Ο’ Λίρι για πτήση Ryanair: Ελεγαν στον πιλότο μας ότι το αεροσκάφος ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά

Οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν σήμερα είναι προσωπικές και περιλαμβάνουν απαγόρευση παραμονής στις χώρες της ΕΕ και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Απαγορεύεται επίσης η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των οργανισμών που προστίθενται στον κατάλογο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 88 μελών του καθεστώτος, ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο γιος του.

Οι οικονομικές κυρώσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση έχουν ως στόχο να πλήξουν το «πορτοφόλι» του καθεστώτος. «Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις, αλλά αυτήν την φορά θα πρέπει να λάβουμε πραγματικά μέτρα που θα βαρύνουν τον Λουκασένκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στόχος των οικονομικών κυρώσεων που εξετάζονται είναι οι εξαγωγές ποτάσας και ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του οποίου μεταφέρεται το αέριο που προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ενωση από την Ρωσία, το οποίο μπορεί να φθάσει μέσω άλλου αγωγού, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP