ΚΟΣΜΟΣ

Οργή και «γαλλικά» Τζόνσον για «άχρηστο» Υπουργό του

Οργή και «γαλλικά» Τζόνσον για «άχρηστο» Υπουργό του

Ιδιωτικά μηνύματα του Μπόρις Τζόνσον μέσω WhatsApp, στα οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ ως «εντελώς γαμ… άχρηστες», έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς.

Το συγκεκριμένο μήνυμα, που αναρτήθηκε μαζί με άλλα στο λογαριασμό του κ. Κάμινγκς στο Twitter, αναφερόταν στις αρχικά άκαρπες προσπάθειες του κ. Χάνκοκ να αυξήσει στην αρχή της πανδημίας την ποσότητα των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού που διενεργούσε η κυβέρνηση.

Τα μηνύματα φαίνεται επίσης να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό Κάμινγκς ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής τον περασμένο μήνα ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε σκεφτεί να καθαιρέσει από το πόστο του τον Υπουργό Υγείας.

Σε μήνυμα στις 27 Απριλίου 2020 ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε ότι η προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ήταν «μία καταστροφή». Πρόσθετε ο κ. Τζόνσον: «Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα εκτός από το να απομακρύνω τον Χάνκοκ και να βάλω τον Γκόουβ», δηλαδή τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Aπό την πλευρά του ο Ματ Χάνκοκ απάντησε ότι δεν νιώθει και «γαμ… απελπισμένος» μετά την αποκάλυψη της ιδιωτικής κρίσης του πρωθυπουργού επί των -αρχικών τουλάχιστον- επιδόσεων του.