ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Οι πρώτες δοκιμασίες για τον Μπένετ

Ισραήλ: Οι πρώτες δοκιμασίες για τον Μπένετ

Η ετερόκλητη κυβέρνηση συνεργασίας που ορκίστηκε την Κυριακή στο Ισραήλ υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ύστερα από την ανατροπή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εννοεί να «παγώσει» το παλαιστινιακό, λόγω αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ των οκτώ κυβερνητικών εταίρων, και να ρίξει το βάρος στα οικονομικά, υγειονομικά και άλλα σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής. Ωστόσο η –ελεγχόμενη προς το παρόν– αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έθεσε ήδη τη νέα κυβέρνηση ενώπιον των πρώτων δοκιμασιών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς, που προκάλεσαν κάποιες πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές του νότιου Ισραήλ. Αφορμή για την υποτροπή των εντάσεων στάθηκε η πορεία χιλιάδων Εβραίων εθνικιστών, που κρατούσαν σημαίες του Ισραήλ, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την Τρίτη. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη της Δαμασκού, που οδηγεί στο παλαιστινιακό κομμάτι της Παλιάς Πόλης, προτού κατευθυνθούν προς το ιερό για τους Εβραίους Τείχος των Δακρύων. Η κινητοποίησή τους είχε χαρακτήρα προειδοποίησης προς τη νέα κυβέρνηση των διαδόχων του Νετανιάχου, αλλά αντιμετωπίστηκε ως πρόκληση από τη Χαμάς, η οποία κάλυψε πολιτικά, αν δεν οργάνωσε η ίδια, την εκτόξευση των εμπρηστικών μπαλονιών.

Ούτε από τον ισραηλινό στρατό ούτε από τις παλαιστινιακές αρχές αναφέρθηκαν θύματα από τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι έπληξαν τουλάχιστον μία εγκατάσταση στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αλλά και η απάντηση της Χαμάς υπήρξε μετρημένη, καθώς περιορίστηκε στα μικρής καταστρεπτικής δύναμης εμπρηστικά μπαλόνια και δεν περιέλαβε εκτόξευση ρουκετών, ούτε πριν ούτε ύστερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Παρ’ όλα αυτά, οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου ήρθαν να επιβεβαιώσουν πόσο εύθραυστη είναι η ανακωχή στην τελευταία στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, η οποία τερματίστηκε την 21η Μαΐου, ύστερα από 11 ημέρες φονικών (κυρίως για τους Παλαιστινίους) εχθροπραξιών, χάρη στη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Σε μια άλλη αρνητική εξέλιξη, μια 29χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στο χωριό Χιζμέχ, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα. Το θύμα ταυτοποιήθηκε από τις παλαιστινιακές αρχές ως η Μάι Χαλέντ Αφάνα, από την πόλη Αμπού Ντις, κοντά στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, η Αφάνα προσπάθησε να ρίξει το αυτοκίνητό της επάνω σε Ισραηλινούς στρατιώτες που «φρόντιζαν για την ασφάλεια έργων» (πιθανώς εποικιστικού χαρακτήρα) και στη συνέχεια «βγήκε από το όχημά της κρατώντας μαχαίρι». Σε αυτό το σκηνικό έντασης και ανησυχίας αποτελεί ελπιδοφόρο «παραφωνία» η είδηση ότι ο ισραηλινός στρατός θα σταματήσει την πρακτική των νυχτερινών εφόδων σε παλαιστινιακές οικογένειες της Δυτικής Οχθης με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών. Η πρακτική αυτή είχε συγκεντρώσει τα πυρά όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων του Ισραήλ (Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σπάζοντας τη Σιωπή κ.ά.).