Βρετανία: Αγωγή Ryanair και αεροδρομίων κατά της κυβέρνησης για τη «λίστα» στις διεθνείς μετακινήσεις

Βρετανία: Αγωγή Ryanair και αεροδρομίων κατά της κυβέρνησης για τη «λίστα» στις διεθνείς μετακινήσεις

Η αγωγή θα κατατεθεί το πρωί, διευκρίνισε ο όμιλος MAG που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και Στάνστεντ του Λονδίνου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair και πολλά βρετανικά αεροδρόμια καταθέτουν σήμερα αγωγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια.

Η αγωγή θα κατατεθεί το πρωί, διευκρίνισε ο όμιλος MAG (Manchester Airports Group) που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και Στάνστεντ του Λονδίνου.

Ο όμιλος ανάφερε ότι, εκτός της Ryanair, και άλλες αεροπορικές εταιρείες θα υποστηρίξουν την δικαστική διαδικασία και θα προσυπογράψουν τα σχετικά έγγραφα.

Στόχος είναι να αναγκασθεί η βρετανική κυβέρνηση να εξηγήσει πώς λαμβάνει τις αποφάσεις της για την κατάρτιση της «πράσινης», «πορτοκαλί» και «κόκκινης» λίστας των χωρών, που αντιστοιχούν στον βαθμό κινδύνου για την δημόσια υγεία σε σχέση με την πανδημία της Covid-19 και διέπουν τις διεθνείς μετακινήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αεροπορικός τομέας επικρίνει τις τελευταίες εβδομάδες τις ασυναρτησίες και παλινωδίες των βρετανικών αρχών, με το επιχείρημα ότι οι ηλιόλουστοι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης είναι ασφαλείς δεδομένης της προόδου του εμβολιασμού και της μείωσης των κρουσμάτων της νόσου.

Μετά την αφαίρεση της Πορτογαλίας, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν περιλαμβάνεται στην «πράσινη» λίστα, η οποία επιτρέπει την επιστροφή των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καραντίνα.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που αναγκάζει τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες αυτές να παραμείνουν έως και δέκα ημέρες σε καραντίνα και να πληρώσουν για την διενέργεια δύο διαγνωστικών τεστ.

Η «κόκκινη» λίστα επιβάλλει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να περάσουν καραντίνα σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

Η αγωγή κατατίθεται απευθείας κατά των υπουργών Υγείας και Μεταφορών και αφορά τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις για την παραμονή τους και για τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προγραμματίσουν την επανάληψη των δραστηριοτήτων τους.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια εντάσσοντας χώρες μικρού ρίσκου στην πράσινη λίστα», τονίζει ο Τσάρλι Κόρνις, γενικός διευθυντής του MAG.

«Οι περισσότερες χώρες μοιάζουν στριμωγμένες στην πορτοκαλί λίστα χωρίς προφανή λόγο», παρά το γεγονός ότι το επίπεδο των κρουσμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει.

Για τον Μάικλ Ο’Λίρι, γενικό διευθυντή της Ryanair, «το βρετανικό σύστημα διαχείρισης των μετακινήσεων είναι απόλυτη καταστροφή εξ αρχής».

«Καλούμε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει τις επιστημονικές βάσεις του συστήματος … και να εφαρμόσει ένα διαφανές μοντέλο βασισμένο σε δεδομένα που θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη πριν από την κρίσιμη περίοδο των θερινών μηνών», λέει.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι «θα εξετάσει τον ρόλο των εμβολιασμών» για τους επιβάτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αποφάσεις για τις διεθνείς μετακινήσεις «επαναξιολογούνται συνεχώς και βασίζονται σε ένα σύνολο υγειονομικών παραγόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή