ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΕΜΑ δεν σκοπεύει να θέσει ελάχιστο όριο αποτελεσματικότητας στα εμβόλια

Ο ΕΜΑ δεν σκοπεύει να θέσει ελάχιστο όριο αποτελεσματικότητας στα εμβόλια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμού Φαρμάκου ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να θέσει όριο 50% στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid, προσθέτοντας ότι τα πλήρη δεδομένα είναι αναγκαία για να υπάρξει μία στέρεα αποτίμηση για τα οφέλη και τους κινδύνους μίας δόσης εμβολίου.

Η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το εμβόλιό της παρουσίασε αποτελεσματικότητα μόνο 47% στο τελευταίο στάδιο τω κλινικών μελετών, μη επιτυγχάνοντας να πιάσει τον κύριο στόχο της μελέτης και εγείροντας αμφιβολίες κατά πόσον θα υπάρξει νέα ροή εκατομμυρίων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

«Πρέπει να μαζέψουμε όλα τα τελικά στοιχεία της κλινικής μελέτης και να έχουμε μία καλή ανάλυση του αποτελέσματος για διάφορες περιοχές, ηλικιακές ομάδες και σε αναφορά με τις διάφορες μεταλλάξεις», ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ.

«Οπότε πιστεύω ότι είναι πρώιμο να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Πάντοτε θεωρούσαμε δύσκολο να ορίσουμε εκ των προτέρων ένα όριο», κατέληξε.

Πηγή: Reuters