Βρετανία: Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί βαθιά ανησυχία

Βρετανία: Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί βαθιά ανησυχία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχέως διαδιδόμενη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η τελική άρση όλων των περιορισμών του κορωνοϊού στις 21 Ιουνίου θα καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και αποτελεί πλέον περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Μιλώντας σε διαδικτυακή ενημέρωση την Τετάρτη, η Μαρία βαν Κέρχοφ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε σε περισσότερες από 80 χώρες και πως οι ειδικοί της δημόσιας υγείας παρακολουθούν πιθανές πρόσθετες μεταλλάξεις. Στις ΗΠΑ, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η μετάλλαξη δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των νέων κρουσμάτων, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πρόσθεσε την ινδική μετάλλαξη στη λίστα των «ανησυχητικών μεταλλάξεων».

Η παραλλαγή μπορεί να μην έχει ακόμη αναγκάσει τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν τα σχέδιά τους, αλλά σε συνδυασμό με τον βραδύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό εμβολιασμού, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εφιστούν την προσοχή, επισημαίνει η Washington Post.

Οι ερευνητές μελετούν τη δέλτα ήδη από τον εντοπισμό της στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 και ανακάλυψαν ότι έχει δύο μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης που βοηθούν τον κορωνοϊό να κολλήσει σε υγιή κύτταρα. Αυτές οι μεταλλάξεις τη ώθησαν να γίνει πιο μολυσματική. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, η Δέλτα είναι 60% πιο μολυσματική από τη βρετανική μετάλλαξη Αλφα.

Υπάρχουν επίσης μερικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι προκαλεί μεγαλύτερα ποσοστά νοσηλείας, παρόλο που τα δεδομένα είναι ακόμη περιορισμένα.

Οι βρετανικές μελέτες δείχνουν ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη μετάλλαξη όταν χορηγούνται και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται στο 33% εάν χορηγείται μόνο η μία δόση. Αυτός είναι ένας λόγος που οι κυβερνήσεις πιέζουν πλέον να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες λαμβάνουν και τις δύο δόσεις. Στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προηγουμένως ευνοούσε την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, οι κάτοικοι πλέον ενθαρρύνονται να ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή