Στο -36% οι αιτήσεις Ευρωπαίων για εργασία στη Βρετανία

Στο -36% οι αιτήσεις Ευρωπαίων για εργασία στη Βρετανία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υποχώρηση της τάξης του 36% σημείωσε μετά το Brexit ο αριθμός Ευρωπαίων που αναζητούν εργασία στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει τις επιπτώσεις στην απασχόληση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση.

Τη μεγαλύτερη μείωση (41%) εμφάνισαν οι αιτήσεις για χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας στους τομείς της εστίασης, της υγειονομικής περίθαλψης και της διακίνησης αγαθών. Η έκθεση δείχνει ότι οι νέοι, αυστηροί κανόνες για τους μετανάστες και τους αιτούντες βίζα εργασίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εργασιακό σκηνικό, πέρα από τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η διαδικτυακή αναζήτηση για εργασία στη Βρετανία από χώρες εκτός της Ε.Ε. υποχώρησε, όμως, κατά μόλις 1%, ενώ οι αναζητήσεις για απασχόληση στη Βρετανία από Ιρλανδούς πολίτες, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα παρά το Brexit, σημείωσαν επίσης ελάχιστη μείωση. Βρετανοί εργοδότες έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο έλλειψης εργατικού δυναμικού από χώρες της Ε.Ε., που θα μπορούσε να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση, οδηγώντας ακόμη και σε πληθωριστικά φαινόμενα, με αυξήσεις τιμών σε αγαθά και ελλείψεις προσωπικού.

Μελέτες των κρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας έδειξαν ότι οι μετανάστες από την Ε.Ε. δεν συμβάλλουν στη μείωση των μισθών Βρετανών εργαζομένων. Επιχειρήσεις από πολλούς τομείς της οικονομίας, όμως, εκφράζουν φόβους ότι η δραστική μείωση αφίξεων Ευρωπαίων μεταναστών θα τις υποχρεώσει να αυξήσουν τους μισθούς που προσφέρουν σε Βρετανούς, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν εργατικά χέρια. Ο Τιμ Μάρτιν, επικεφαλής της αλυσίδας παμπ Wetherspoon, ο οποίος στήριξε το Brexit, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να εγκαινιάσει σύστημα ταχείας χορήγησης άδειας εργασίας σε εργαζομένους από κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις προσωπικού σε παμπ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα.

Σχεδόν 1,3 εκατ. αλλοδαποί εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τη Βρετανία από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα για να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους. Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ χωρών και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αποθαρρύνουν πολλούς ξένους εργαζομένους, ενώ το Brexit έπαιξε ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στο φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση των βρετανικών κρατικών υπηρεσιών.

Η έρευνα έδειξε ότι το ενδιαφέρον για απασχόληση στη Βρετανία αυξήθηκε μεταξύ υπηκόων χωρών της Κοινοπολιτείας, όπως η Ινδία και το Χονγκ Κονγκ, αλλά όχι αρκετά ώστε να εξισορροπήσει την απώλεια εργαζομένων από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο οικονομολόγος Τζακ Κένεντι, που συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι εργαζόμενοι από χώρες εκτός Ε.Ε. σε τομείς με υψηλές αποδοχές, όπως η τεχνολογία αιχμής, οι επιστήμες και οι ειδικότητες πολυτεχνικών σχολών, εμφανίζονται πρόθυμοι να μετοικήσουν στη Βρετανία. «Οι θέσεις εργασίας σε τομείς με χαμηλές αποδοχές, όπως είναι οι υπηρεσίες και η περίθαλψη, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι Βρετανοί θα πρέπει να αναπληρώσουν τα κενά, με τους εργοδότες να πρέπει να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να τους προσελκύσουν», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή