ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Πιθανές κυρώσεις από ΗΠΑ σε κινεζικές εφαρμογές

Εκτελεστικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν θα πιέσει κινεζικές εφαρμογές να λάβουν πιο σκληρά μέτρα για την προστασία προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων, αν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά των ΗΠΑ

Reuters: Πιθανές κυρώσεις από ΗΠΑ σε κινεζικές εφαρμογές

Εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο έχει στόχο την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών, θα πιέσει κινεζικές εφαρμογές να λάβουν πιο σκληρά μέτρα για την προστασία προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων, αν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αποτροπή του ενδεχόμενου διεθνείς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και η Κίνα να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικό ποσοστό προσωπικών δεδομένων, αλλά και ιδιωτικών πληροφοριών επιχειρηματικού χαρακτήρα, βρίσκεται στο επίκεντρο εφαρμογής του αναφερόμενου προεδρικού διατάγματος.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία των κλητεύσεων για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με συγκεκριμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, συσκευές τάμπλετ, αλλά και λογισμικό εφαρμογών προσωπικών υπολογιστών.

Στη συνέχεια, το ίδιο υπουργείο ενδέχεται είτε να διαπραγματευτεί τους όρους της χρήσης τους στις ΗΠΑ είτε να απαγορεύσει τις εφαρμογές, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν (9 Ιουνίου) αντικατέστησε τις απαγορεύσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιβλήθηκαν το 2020 κατά των δημοφιλών κινεζικών εφαρμογών WeChat (ιδιοκτησίας Tencent Holdings Co) και TikTok (ιδιοκτησίας ByteDance Ltd), ενώ αμερικανικά δικαστήρια είχαν εμποδίσει την εφαρμογή των απαγορεύσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μοιράζονται αρκετές από τις ανησυχίες που είχε επικαλεστεί ο Τραμπ στο εκτελεστικό διάταγμά του για την απαγόρευση του TikTok, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Σε ένα πιο σημαντικό επίπεδο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Κίνα θα ιχνηλατήσει τις τοποθεσίες εργαζόμενων σε αμερικανικές υπηρεσίες, θα καταρτίσει φακέλους με προσωπικές πληροφορίες για εκβιασμούς και θα προχωρήσει στην άσκηση εταιρικής κατασκοπείας.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα μπορούσε να συμπεριλάβει περισσότερες εφαρμογές αναφορικά με τα τελευταία προεδρικά διατάγματα του Τραμπ εξαιτίας του πιο ισχυρού νομικού πλαισίου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις