ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Αλματώδης η άνοδος των κρουσμάτων με Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία, και η Γερμανία φοβάται εξάπλωσή τους

Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να τεθεί το θέμα της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού σε Μεγάλη Βρετανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Στη Βρετανία τα κρούσματα της παραλλαγής του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία σχεδόν διπλασιάστηκαν την εβδομάδα 10-16 Ιουνίου, ανερχόμενα σε σχεδόν 76.000 από 42.000 έως μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τις αγγλικές αρχές υγείας, από τους 806 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τη μετάλλαξη Δέλτα ως τις 14 Ιουνίου, οι 84 είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού είναι απολύτως κυρίαρχη πλέον στη Βρετανία, με εννιά στα δέκα κρούσματα να οφείλονται στη Δέλτα.

Στη Γερμανία η ινδική μετάλλαξη αφορά μόνο στο 6% των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής, αλλά το ποσοστό της αυξάνεται ταχύτατα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, «το θέμα δεν είναι εάν η Δέλτα καταστεί κυρίαρχη, αλλά πότε. Μέχρι το φθινόπωρο, το αργότερο, θα έχει πάρει το πάνω χέρι». Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η Γερμανία έχει και γενικές εκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα θέσει το θέμα της από κοινού αντιμετώπισης του ινδικού στελέχους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, στις 24 και 25 Ιουνίου.

Πηγή: Reuters