ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Τέλος στις μάσκες από την ερχόμενη εβδομάδα

Αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ολλανδία: Τέλος στις μάσκες από την ερχόμενη εβδομάδα

Σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα η ολλανδική κυβέρνηση, επιτρέποντας στους πολίτες να μην φορούν τη μάσκα σε πολλές περιστάσεις και δίνοντας το «πράσινο φως» σε συναθροίσεις περισοτέρων ατόμων.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTL -επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές- ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόκειται να ανακοινώσει την άρση των μέτρων μέσα στην ημέρα.

Από τις 26 Ιουνίου οι μάσκες δεν θα επιβάλλονται αν οι πολίτες μπορούν να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, μετέδωσε το RTL, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα αεροδρόμια.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια αναμένεται να επιτρέπεται να δέχονται μέχρι και 100 πελάτες τη φορά, ενώ στα σπίτια θα επιτρέπονται οι οκτώ επισκέπτες, αντί για τέσσερις που είναι σήμερα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών καθώς αυξάνεται ο ρυθμός εμβολιασμών κατά της COVID-19.

Νωρίτερα μέσα σε αυτό τον μήνα επιτράπηκε να ανοίξουν εκ νέου τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Οσο αυξάνεται ο ρυθμός εμβολιασμού πολλές άλλες χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν ήδη ανακοινώσει την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας.

Μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί περίπου 13 εκατομμύρια και η κυβέρνηση αναμένει ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση όλοι οι Ολλανδοί ενήλικες.

Από την αρχή της πανδημίας σχεδόν 1,7 εκατομμύριο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ολλανδία και πάνω από 27.000 θάνατοι.

Με πληροφορίες από Reuters