ΚΟΣΜΟΣ

E.E. – AstraZeneca: Δύο «αναγνώσεις» για την απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με την απόφαση, υποχρεούται να παραδώσει 50 εκατ. δόσεις σε τρία στάδια ως τα τέλη Σεπτεμβρίου - Πώς ερμηνεύουν την ετυμηγορία οι Βρυξέλλες και η εταιρεία

E.E. – AstraZeneca: Δύο «αναγνώσεις» για την απόφαση του δικαστηρίου

Βελγικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα απόφαση, σύμφωνα με την οποία η φαρμακευτική εταιρεία ΑstraΖeneca είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στην Ε.Ε. 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid19, σε τρία στάδια ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διαφορετικά η εταιρεία θα υποστεί κυρώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών αποφάσισε να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στην υπόθεση που ασκήθηκε κατά της AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζητάει από την AstraZeneca να χορηγήσει επειγόντως 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 26 Ιουλίου, 20 εκατομμύρια δόσεις ως τις 23 Αυγούστου και 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές τις προθεσμίες παράδοσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί.

Η απόφαση του δικαστή σχετικά με τα προσωρινά μέτρα βασίζεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca διέπραξε «σοβαρή παράβαση» των συμβατικών της υποχρεώσεων με την ΕΕ. Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειες για την παράδοση των εμβολίων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής σε βρετανικό έδαφος, που αναφέρονται ρητά στη σύμβαση, ειδικά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις στην Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης λέγοντας: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Επιτροπής: η AstraZeneca δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύμβαση. Είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτό το επιβεβαιώνει ένας ανεξάρτητος δικαστής. Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού όχι μόνο προσφέρει καθημερινά στους πολίτες, αλλά αποδεικνύει και ότι έχει ιδρυθεί πάνω σε μια ορθή νομική βάση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει λάβει μέχρι σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις από τα 120 εκατομμύρια που υποσχέθηκε η AstraZeneca για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

AstraZeneca: Δικαστική ήττα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από την πλευρά της, η AstraZeneca ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε τη νομική υπόθεση εναντίον της εταιρείας σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων, σημειώνοντας πως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ε.Ε. για περισσότερες παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως και άλλα μέτρα που από την Κομισιόν απορρίφθηκαν και το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ε.Ε. δεν είχε αποκλειστικότητα ή δικαίωμα προτεραιότητας έναντι άλλων μερών με τις οποίες είχε συνάψει συμβάσεις η AstraZeneca.

«Το δικαστήριο αναγνώρισε επίσης ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η AstraZeneca σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην καθυστέρηση», ανέφερε η AstraZeneca, προσθέτοντας πως «προσβλέπει τώρα σε μια νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της πανδημίας στην Ευρώπη».

Σημειώνεται πως το νομικό επιτελείο της Κομισιόν τόνισε πως θα αναλύσει την κατάσταση πριν αποφασίσει εάν θα προχωρήσει εκ νέου σε νομικές διαδικασίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters