ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αγγλία: «Έχει σαφέστατα ξεκινήσει νέο κύμα της πανδημίας»

Αγγλία: «Έχει σαφέστατα ξεκινήσει νέο κύμα της πανδημίας»

Ένα νέο κύμα της πανδημίας «έχει σαφέστατα ξεκινήσει στην Αγγλία», υποστήριξε το Σάββατο ο Βρετανός καθηγητής Άνταμ Φιν, εκ των συμβούλων της κυβέρνησης για την πανδημία, αποτυπώνοντας την εικόνα έξαρσης των τελευταίων εβδομάδων λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», γνωστής και ως «ινδικής».

«Πρόκειται για μια σκληρή κούρσα μεταξύ της εμβολιαστικής εκστρατείας και ενός νέου κύματος που πυροδοτεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πρόοδο των εμβολιασμών.

«Θα μπορούσαμε να αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον δεν εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, ωστόσο το γεγονός είναι ότι εξαπλώνεται. Άρα το τρίτο κύμα έχει σαφέστατα ξεκινήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά με τον εμβολιασμό εφήβων άνω των 12 ετών, ο ίδιος είπε ότι δεν θα ήταν η κατάλληλη κίνηση στην παρούσα φάση, ούτε στη Βρετανία, ούτε αλλού στην Ευρώπη. «Οι ενήλικες είναι αυτοί που νοσούν, και αυτοί θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος Μάικ Τίλντσλι, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, εξέφρασε «επιφυλακτική αισιοδοξία» ότι το νέο κύμα δεν θα φέρει αριθμούς νοσηλευομένων αντίστοιχους με εκείνους της μεγάλης έξαρσης του Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, παρότι τα κρούσματα ανεβαίνουν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, «δεν έχουμε δει ακόμη αυτό να αντικατοπτρίζεται σε νοσηλείες και θανάτους», εξηγώντας ότι «η εμβολιαστική εκστρατεία πηγαίνει πολύ καλά».

Υπενθυμίζεται ότι βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες, παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία για την προστασία που παρέχει ακόμη και μια μόνο δόση των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer κατά πιθανής νοσηλείας, καθώς μειώνει 75% το ενδεχόμενο να εισαχθεί σε νοσοκομείο ένα νέο κρούσμα, ανεξάρτητα, μάλιστα, από το ποια παραλλαγή του κορωνοϊού φέρει.