ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό εμβόλιο Covid: Ξεκίνησε η τρίτη φάση των δοκιμών

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα χορηγεί στους πολίτες εμβόλια της Sinovac, και των Pfizer/BioNTech, ενώ ενέκρινε για επείγουσα χρήση το ρωσικό Sputnik V

Τουρκικό εμβόλιο Covid: Ξεκίνησε η τρίτη φάση των δοκιμών

Η Τουρκία μπήκε σήμερα στην τρίτη φάση των δοκιμών για το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της Covid-19, το οποίο έχει ονομαστεί «Turkovac» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως το εν λόγω σκεύασμα θα είναι διαθέσιμο για χρήση μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα χορηγεί στους πολίτες εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί από την κινεζική Sinovac, καθώς και εκείνα των Pfizer/BioNTech. Επιπλέον, η Τουρκία ενέκρινε για επείγουσα χρήση το ρωσικό Sputnik V. Το εμβόλιο μπορούν να κάνουν άτομα άνω των 25 ετών.

«Δεν είναι ακόμη σαφές για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχιστεί η πανδημία καθώς και το πόσες μεταλλάξεις θα υπάρξουν. Είναι κρίσιμης σημασίας να έχουμε το δικό μας εμβόλιο κατά της νόσου», ανέφερε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τον εμβολιασμό του πρώτου εθελοντή της τρίτης φάσης των δοκιμών του τουρκικού εμβολίου, το οποίο χρησιμοποιεί έναν ανενεργό ιό.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τους εμβολιασμούς κατά της  Covid, διαθέτοντας περισσότερα από 1 εκατ. εμβόλια ημερησίως και φέρνοντας ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας και του τουριστικού τομέα.

Με πληροφορίες από Reuters