ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Παρέμβαση του Βατικανού κατά του σχέδιου νόμου για την ομοφοβία

Ιταλία: Παρέμβαση του Βατικανού κατά του σχέδιου νόμου για την ομοφοβία

Την αντίθεση του σε ένα σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας εξέφρασε ανοικτά το Βατικανό, παροτρύνοντας την ιταλική κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αμφισβητεί την «ελεύθερη οργάνωση» της εκκλησίας και απειλεί την «ελεύθερη σκέψη» της , σύμφωνα με το γράμμα που απέστειλε το Βατικανό στην ιταλική κυβέρνηση. Η διαμαρτυρία του Βατικανού κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου εστιάζει στη θρησκευτική ελευθερία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιταλία, εκφράζοντας ανησυχίες για τον δραστικό περιορισμό της.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ο νόμος για την ομοφοβία διχάζει την Ιταλία

Το «νομοσχέδιο Ζαν», ονομασμένο από τον ανοικτά ομοφυλόφιλο βουλευτή του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αλεσάντρο Ζαν, έχει ήδη περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων και βρίσκεται υπό συζήτηση σε μία αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας.

Ειδικότερα, το Βατικανό πιστεύει ότι το σχέδιο νόμου, στην παρούσα μορφή του, παραβιάζει τη Συνθήκη του Λατερανού (1929), η οποία θεσμοθέτησε την κρατική αυτονομία του Βατικανού και έθεσε τους όρους που θα διέπουν στο εξής τις σχέσεις μεταξύ του κέντρου της Καθολικής Εκκλησίας και του ιταλικού κράτους. Σύμφωνα με μία πηγή στο Βατικανό, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ποινικοποίηση της άρνησης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιταλία να τελεί γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, της αντίθεσης της στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και της άρνησης της να διδάσκει θεωρία φύλου στα καθολικά σχολεία.

Παρότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει εξαιρετικά φιλελεύθερες απόψεις σχετικά με την ομοφυλοφιλία (πάντα για τα δεδομένα της Καθολικής Εκκλησίας), όπως η στάση του υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, το Βατικανό παραμένει «συντηρητικό» απέναντι σε ορισμένα  ζητήματα αναφορικά με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ατόμων και η διδασκαλία της θεωρίας φύλου, στην οποία βλέπει μία πιθανή δημιουργία σύγχυσης ή εξάλειψης των διαφορών μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.

Έγκλημα η ομοφοβική λεκτική βία

Στην καρδιά του νομοσχεδίου βρίσκεται η ποινικοποίηση του λόγου μίσους εναντίον των ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών και γενικότερα ολόκληρης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ιταλίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το σχέδιο νόμου εισάγει την έννοια της ταυτότητας φύλου, της δυνατότητας δηλαδή του κάθε ατόμου να προσδιορίζει το φύλο του, το οποίο ενδέχεται να διαφέρει από τη βιολογική έμφυλη ταυτότητα του. Η αναγνώριση του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού φωτίζει τις μέχρι τώρα αφανείς κοινότητες των διεμφυλικών και των ατόμων που δεν ταυτίζονται ούτε με την αρσενική ούτε με τη θηλυκή ταυτότητα (non-binary), αναγνωρίζοντας ότι οι κοινωνικές αυτές ομάδες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ομοφοβικής βίας (λεκτικής και σωματικής) στην Ιταλία. Εντούτοις, το σχέδιο νόμου δεν περιχαρακώνεται στο πεδίο των σεξουαλικών και έμφυλων μειονοτήτων, αλλά φέρει και ρυθμίσεις αναφορικά με τον μισογυνισμό και τις διακρίσεις κατά ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίες επίσης χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian