Γαλλία: Οιωνός ήττας για Μακρόν

Γαλλία: Οιωνός ήττας για Μακρόν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Απογοητευτικά για το κόμμα Δημοκρατία σε Κίνηση του προέδρου Μακρόν και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν υπήρξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών. Αίσθηση προκάλεσε το ποσοστό της αποχής, που ξεπέρασε το 65% (85% μεταξύ των νέων 18 – 24 ετών).

Οι υποψήφιοι του κόμματος της Λεπέν εξασφάλισαν μόλις το 19% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Κριτική άσκησαν χθες στους ψηφοφόρους τους οι δύο υποψήφιοι, καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες του δεύτερου γύρου την Κυριακή. Θετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο υποψήφιος της Δεξιάς και πρώην υπουργός του Σαρκοζί, Ζαβιέ Μπερτράν, με 41,3% στη βόρεια Γαλλία, αποκλείοντας από τον δεύτερο γύρο τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν – Μορετί. Την ίδια ώρα, την περιφέρεια του Παρισιού φιλοδοξεί να διατηρήσει μια άλλη πρώην υπουργός του Σαρκοζί, η Βαλερί Πεκρές, με 35,9%, αν και η θέση της απειλείται από ενδεχόμενη εκλογική συμμαχία Σοσιαλιστών, Αριστερών και Πράσινων. 

Το χαστούκι που κατάφεραν οι ψηφοφόροι στη Λεπέν δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για εσωκομματική αμφισβήτηση, ιδίως μετά την εμφάνιση ως πιθανού υποψηφίου προέδρου της Ακροδεξιάς του δημοφιλούς τηλεοπτικού σχολιαστή και συγγραφέα Ερίκ Ζεμούρ.

Ηττα υπέστη και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία στήριξε τη δημοσιογράφο Οντρέ Πιλβάρ για την προεδρία της περιφέρειας. Η Πιλβάρ εξασφάλισε μόλις το 11% των ψήφων, με τον Ζιλιέν Μπαγιού, επικεφαλής της λίστας των Οικολόγων, να αναλαμβάνει την ηγεσία ενιαίου ψηφοδελτίου με την Αριστερά στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Η καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Μπαγιού, με 13% των ψήφων, δημιουργεί όμως «υπαρξιακό πρόβλημα» στον επίδοξο υποψήφιο των Οικολόγων για τις προεδρικές εκλογές, Γιανίκ Ζαντό, εκπρόσωπο της «ήπιας οικολογικής γραμμής». Τον γόρδιο δεσμό στους κόλπους των Οικολόγων αναμένεται να λύσει το συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό επιβεβαίωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα, με 15,6% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσοστό των υποψηφίων του Μελανσόν (5,3%).

Μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης ήταν ο Μακρόν, παρά την αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε το αποτέλεσμα. Αναλυτές επισήμαναν ότι το 10% που έλαβε το κόμμα του ενδέχεται να προμηνύει ήττα το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή