Ιστορική απόφαση για Καταλανούς

Ιστορική απόφαση για Καταλανούς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Απόφαση – σταθμό έλαβε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας, αποφασίζοντας τη χορήγηση χάριτος για πολιτικούς λόγους στους εννέα Καταλανούς πολιτικούς που βρίσκονται στη φυλακή για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος με θέμα την απόσχιση από την Ισπανία. Η χάρη απονέμεται με τον όρο ότι οι εννέα δεν θα τελέσουν παρόμοιες πράξεις και θεωρείται προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Η απόρριψη από τη Μαδρίτη του αιτήματος για διάλογο, το 2012, έθεσε σε κίνηση τις διεργασίες που οδήγησαν στο παράνομο, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, δημοψήφισμα και στην καταστολή του αυτονομιστικού κινήματος. Μετά την υπογραφή της από τον βασιλιά Φίλιππο, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα έχει άμεση ισχύ. 

«Θέλουμε να φέρουμε μια νέα εποχή διαλόγου», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. «Θα συναντήσουμε δυσκολίες στη διαδρομή, αλλά αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσουμε για τα παιδιά μας. Πρέπει να κλείσουμε για πάντα το κεφάλαιο της διχόνοιας και της αντιπαράθεσης», προσέθεσε. «Η ισπανική κοινωνία δείχνει σήμερα το μεγαλείο της». 

Ο επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, επιχείρησε με διαδηλώσεις και νομικές προσφυγές να σταματήσει τη διαδικασία, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Κασάδο είδε σε διάστημα δύο ετών το Σοσιαλιστικό κόμμα να εγκαταλείπει την κοινή σκληρή γραμμή των δύο μεγάλων κομμάτων στο καταλανικό και να τάσσεται υπέρ της νέας σελίδας. Η εφημερίδα El Pais εκτιμά ότι σε αυτό συνέβαλε η υιοθέτηση πιο μετριοπαθούς στάσης από οικονομικούς κύκλους της Καταλωνίας, που προηγουμένως στήριζαν την απόσχιση, αλλά και η πίεση από την Ευρώπη. Οι πολιτικές ισορροπίες έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στη Μαδρίτη, όπου οι Σοσιαλιστές συγκυβερνούν με το Podemos, όσο και στη Βαρκελώνη, όπου οι πλέον ορκισμένοι εχθροί του διαλόγου, το κόμμα Ciudadanos, έχουν εξαφανιστεί πολιτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή