Τουρκία: Οι βιομήχανοι προειδοποιούν τον Ερντογάν

Τουρκία: Οι βιομήχανοι προειδοποιούν τον Ερντογάν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να αλλάξει άμεσα πολιτική ζητούν από την κυβέρνηση Ερντογάν οι Τούρκοι βιομήχανοι, ενώ αναφέρουν πως η χώρα έχει απομονωθεί και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TUSIAD), Σιμόνε Kασλόβσκι, ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι η έλλειψη ορθής λειτουργίας των θεσμών και υποστήριξε πως «πρέπει να βγούμε από τη διεθνή απομόνωση».

«Είναι βασική ανάγκη να επουλωθεί η ισορροπία ασφάλειας και ελευθερίας, η οποία επλήγη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις προσωπικές ελευθερίες, όπως και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε ο Κασλόβσκι. Η αναφορά του Δ.Σ. της TUSIAD αποκάλυψε τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η υποτίμηση και μείωση της οικονομικής ευημερίας κ.λπ.

Αμεση υπήρξε η αντίδραση του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος υποστήριξε πως οι βιομήχανοι δηλώνουν όσα τους αναφέρουν κάποιοι στο εξωτερικό. Πάντως, ο Κασλόβσκι τόνισε ότι «δεν πρέπει να ασκείται πολιτική με απαγόρευση της λειτουργίας των κομμάτων», καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δέχθηκε να εξετάσει την προσφυγή με την οποία ζητείται να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατία των Λαών (HDP), για φερόμενους δεσμούς του με το PKK.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης είχε ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, με χιλιάδες μέλη του να έχουν δικαστεί κυρίως με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής, ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP.

Το HDP υποστηρίζει πως όλα γίνονται για τον αποκλεισμό των Κούρδων από την πολιτική ζωή στην Τουρκία, καθώς μονίμως λαμβάνουν ποσοστά πάνω από 10% και η πιθανή συμμαχία τους με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην επανεκλογή του Ερντογάν το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή