Οι ΗΠΑ «κατέβασαν» ιρανικές ιστοσελίδες

Οι ΗΠΑ «κατέβασαν» ιρανικές ιστοσελίδες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν χθες σε κατάσχεση ηλεκτρονικών διευθύνσεων ιρανικών μέσων ενημέρωσης, «κατεβάζοντας» από το Ιντερνετ τις ιστοσελίδες αυτές, όπως κατήγγειλαν οι ιρανικές αρχές. Η αμερικανική ενέργεια έρχεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή στην προεδρία του Ιράν του σκληροπυρηνικού Εμπραχίμ Ραϊσί και ενώ οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένουν. 

Στη θέση της αγγλόφωνης ιρανικής ιστοσελίδας PressTV, του αραβόφωνου ιρανικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ-Αλάμ και του τηλεοπτικού καναλιού των Χούθι του Ιράν, Αλ Μασιράχ, εμφανίστηκε μήνυμα στα αγγλικά που ανέφερε ότι οι ιστοσελίδες κατασχέθηκαν «στο πλαίσιο ενεργειών των αμερικανικών διωκτικών αρχών».

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συνέβη», δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press η γεννηθείσα στις ΗΠΑ παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του PressTV, Μαρζιέχ Χασεμί. Τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν, οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν προχωρήσει σε δηλώσεις. 
Πάντως, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη τεταμένο μετά την άκαρπη ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών επαφών στις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία την Κυριακή. Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την εκλογή του, ο εντολοδόχος πρόεδρος Ραϊσί απέρριψε την πρόταση του Τζο Μπάιντεν για διεύρυνση της συμφωνίας με το Ιράν, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να «διασώσουν» την υπάρχουσα συνθήκη.

Την ίδια στιγμή, ο Ραϊσί αναμένεται να απαιτήσει άμεση χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, ως ανταμοιβή για την τήρηση της συμφωνίας από την ιρανική πλευρά. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί ότι η αναβίωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του. Η συμφωνία είχε αποτελέσει την κορωνίδα της πολιτικής του προέδρου Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή. Παρά την προοπτική ανάληψης της προεδρίας από τον Ραϊσί, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η επίτευξη νέας συμφωνίας παραμένει εφικτή, καθώς η έγκριση της συμφωνίας από τον ύπατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα καθορίσει την τύχη της και αυτή τη φορά, ανεξάρτητα από την άποψη του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή