Τσίπρας – Γεννηματά: Στο ίδιο «ευρωτραπέζι»

Τσίπρας – Γεννηματά: Στο ίδιο «ευρωτραπέζι»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο του 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, οι κακές σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά είχαν αποτυπωθεί στην «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ είχαν πιάσει τις δύο άκρες, ενώ και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα «καρφιά» ήταν συνεχή. Η πανδημία δεν τους επέτρεψε από τότε να βρεθούν πολλές φορές μαζί εκτός Ελλάδας. Και η παρουσία τους στην Ολομέλεια, σε πολλές κοινοβουλευτικές μάχες, δεν προέκρινε κάποιου είδους προσέγγιση, αφού η Φώφη Γεννηματά επιμένει να μην ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συμπόρευση. Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φλερτάρει με την ιδέα μιας προγραμματικής συμφωνίας, να έχουν συγκροτήσει αρκετές φορές κοινό μέτωπο απέναντι στην πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο τίποτα έως τώρα δεν δείχνει πως θα είναι εύκολη υπόθεση να εγκαινιαστεί μια άλλη εποχή μεταξύ των δύο κομμάτων.

Αύριο θα βρεθούν και πάλι έπειτα από καιρό στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES. Η κ. Γεννηματά βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα αναχωρεί και ο κ. Τσίπρας, αφού πρώτα προεδρεύσει του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Την Παρασκευή θα ξανασυναντηθούν, αφού ο τέως πρωθυπουργός θα συμμετάσχει ως παρατηρητής για πρώτη φορά σε τακτική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Βερολίνο. Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως είναι μια καλή ευκαιρία να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δύο και ίσως σε αυτό βοηθήσουν τόσο οι κοινές θέσεις που έχουν σε πολλά σημεία όσο και η τελευταία επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, που την κατηγόρησε πως «αντιγράφει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας –που θα συνοδεύεται από τον διπλωματικό σύμβουλό του Βαγγέλη Καλπαδάκη, τη Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και τη Δανάη Μπαδογιάννη, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων– αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να αναφέρει στις παρεμβάσεις του πως η ανάγκη για έξοδο από την πανδημία επιτάσσει τη συνεργασία των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Θα ζητήσει τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού, αλλά και την άρση των περιορισμών στις πατέντες με σκοπό τον ταχύτερο εμβολιασμό στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με το έως τώρα σχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση που κατέθεσε στο Φόρουμ των Δελφών για διασύνδεση της θετικής ατζέντας με την Τουρκία και ειδικά της επικείμενης απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε. – Τουρκίας με: α) υποχρέωση της Τουρκίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Ελλάδα για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, β) προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Νέο Ελσίνκι»

Πηγές από το ΚΙΝΑΛ αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηματά θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ένα «νέο Ελσίνκι» με την Αγκυρα σε σχέση με τη συζήτηση που ξεκινάει για τη σχέση της με την Ευρώπη και το μεταναστευτικό. Θα αναφερθεί στις προτάσεις του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ενίσχυση των μικρομεσαίων, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ενώ θα παρουσιάσει και το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο». Οι επαφές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη είναι συνεχείς, καθώς πρόσφατα είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ενώ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ είχε ενημερώσει και εκδηλώσει την αντίθεσή της στις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που τελικά ψήφισε η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή