ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σύστημα λέιζερ για κατάρριψη από αέρος των drone-καμικάζι (βίντεο)

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που με σύστημα που πλήττει με ακτίνες μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ισραήλ: Σύστημα λέιζερ για κατάρριψη από αέρος των drone-καμικάζι (βίντεο)

Μια νέα στρατιωτική καινοτομία παρουσίασε το Ισραήλ, εμφανίζοντας σύστημα λέιζερ που από αέρος καταρρίπτει εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), μετά τα διδάγματα του πολέμου των 11 ημερών τον Μάιο για την ισραηλινή αεράμυνα.

Εκτός από τις εκατοντάδες ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα, έστειλε και πολυάριθμα drones με ρόλο καμικάζι, τα οποία δηλαδή προκαλούσαν έκρηξη στο σημείο όπου κατέπιπταν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλέον αναπτύξει σύστημα προσβολής των αεροσκαφών αυτών με τη χρήση λέιζερ, πραγματοποιώντας βολή αέρος-αέρος.

Το υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή του νέου του όπλου που δε χρειάζεται καν βλήματα. Αυτό, όπως ανέφερε, καθιστά το Ισραήλ «την πρώτη χώρα στον κόσμο που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τέτοια τεχνολογία λέιζερ σε αεροσκάφος για την αναχαίτηση στόχων σε επιχειρησιακή προσομοίωση».

Κατά τις επιτυχείς δοκιμές, τις βολές λέιζερ εξαπέλυσε αεροσκάφος Cessna 208 Caravan, και ο Ταξίαρχος Γιανίβ Ροτέμ, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Αμυντικών Ερευνών και Ανάπτυξης του υπουργείου, ανέφερε ότι το σύστημα είναι σε θέση να πλήξει στόχους (drones) σε βεληνεκές άνω του ενός χιλιομέτρου, χωρίς πάντως να προσφέρει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα.

Ισραήλ: Σύστημα λέιζερ για κατάρριψη από αέρος των drone-καμικάζι (βίντεο)-1

Η ίδια η Χαμάς έχει δημοσιεύσει οπτικό υλικό που δείχνει ιρανικού σχεδιασμού μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ababil-2 που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Σιμπάμπ, δηλαδή μετεωρίτης, επειδή πέφτει από τον αέρα.

Πηγή: Eurasian Times