ΚΟΣΜΟΣ

Λαμπεντούζα: Από τη μια μετανάστες και πρόσφυγες, από την άλλη τουρίστες

Κοινό σημείο τους η ανακούφιση, των μεν Αφρικανών που πάτησαν Ευρώπη, των δε τουριστών που κάνουν διακοπές

lampentoyza-apo-ti-mia-metanastes-kai-prosfyges-apo-tin-alli-toyristes-561408325

Την οξύμωρη εικόνα στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα της εισροής προσφύγων και μεταναστών παράλληλα με τη μεγάλη προσέλευση τουριστών αναδεικνύει ο φακός του πρακτορείου Reuters, δείχνοντας πάντως ότι είναι εφικτή η τουριστική πρόοδος σε νησιά που αποτελούν προσφυγικό πάτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

lampentoyza-apo-ti-mia-metanastes-kai-prosfyges-apo-tin-alli-toyristes0

Η Λαμπεντούζα αποτελεί το πρώτο ιταλικό έδαφος που συναντούν οι προερχόμενοι απο τη βόρεια Αφρική πρόσφυγες και μετανάστες, στη νότια Μεσόγειο, και έχει πραγματικά υποφέρει από τις δυσανάλογα μεγάλες ροές απελπισμένων Αφρικανών που αναζητούν ανακούφιση και σωτηρία από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη και αλλού, αλλά και την ένδεια στις χώρες τους.

lampentoyza-apo-ti-mia-metanastes-kai-prosfyges-apo-tin-alli-toyristes2

Διαβάστε ακόμη:

Το ιταλικό κράτος είχε καταφέρει να περιορίσει τα τελευταία χρόνια τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική, με τη συνεργασία και τη Λιβύης. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη ακολούθησε αντίστοιχη πολιτική περιορισμού των ροών με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εμποδίζοντας μεταξύ άλλων και την προσέγγιση των σκαφών μη κυβερνητικών οργανώσεων με μετανάστες και πρόσφυγες στις ιταλικές ακτές.

lampentoyza-apo-ti-mia-metanastes-kai-prosfyges-apo-tin-alli-toyristes4

Παρά ταύτα εντός του 2021 σημειώνεται μεγάλη αύξηση των ροών σε σχέση με πέρυσι, δεδομένης και της άμβλυνσης της πανδημίας. Έτσι τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Ιουνίου έφτασαν στην Ιταλία 18.170 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι μόνο 5.696 την ίδια περίοδο το 2020.

lampentoyza-apo-ti-mia-metanastes-kai-prosfyges-apo-tin-alli-toyristes6

Η Λαμπεντούζα βέβαια δεν παύει να αποτελεί ένα πολύ όμορφο νησί της Μεσογείου, με τις ελκυστικές ακρογιαλιές του και φυσική ομορφιά εφάμιλλη των ελληνικών νησιών.

lampentoyza-apo-ti-mia-metanastes-kai-prosfyges-apo-tin-alli-toyristes8

Επιπλέον οι περιορισμοί στα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού καθιστούν προορισμούς σαν τη Λαμπεντούζα, με τις πολύ ζεστές της θάλασσες, μια πολύ καλή επιλογή για διακοπές των Ιταλών που έτσι δε χρειάζεται να φύγουν από την ιταλική επικράτεια.

Πηγή: Reuters