ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σπάνιος πίνακας του Τουλούζ Λοτρέκ με θέμα χειρουργική επέμβαση σε δημοπρασία (εικόνα)

Εκτός από τς διάσημες σκηνές των παρισινών καμπαρέ στα τέλη του 19ου αιώνα, ο καλλιτέχνης είχε ζωγραφίσει και τρεις μοναδικούς πίνακες με εντελώς διαφορετικό θέμα: εχγειρήσεις στα νοσοκομεία

Σπάνιος πίνακας του Τουλούζ Λοτρέκ με θέμα χειρουργική επέμβαση σε δημοπρασία (εικόνα)

Εκτός από τς διάσημες σκηνές των παρισινών καμπαρέ, των χαμαιτυπείων και των τροφαντών χορευτριών του καν-καν που αποτυπώνονται στις περίφημες αφίσες του Τουλούζ Λοτρέκ στα τέλη του 19ου αιώνα, ο καλλιτέχνης είχε ζωγραφίσει και τρεις μοναδικούς πίνακες με εντελώς διαφορετικό θέμα: στιγμιότυπα από τα νοσοκομεία και συγκεκριμένα χειρουργικές επεμβάσεις.  

Ενας από αυτούς, ο πίνακας «Une opération par le Docteur Péan à l’Hôpital International», έργο του 1891, απεικονίζει εγχείρηση σε παρισινό νοσοκομείο και και στις 29 Ιουνίου θα δημοπρατηθεί στο πλαίσιο της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστικών και Μοντέρνων έργων τέχνης στον οίκο Artcurial Auctions. 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του πίνακα τοποθετούν τις σχετικές εκτιμήσεις μεταξύ 600.000 με 900.000 ευρώ.

Ο πίνακας παρέμεινε στα χέρια της οικογένειας του Frédéric Baumgarten, γιατρού του Λοτρέκ, στον οποίο ο καλλιτέχνης τον δώρισε με το που τον ολοκλήρωσε και ο οποίος απεικονίζεται στον πίνακα.

Ο πίνακας που δημοπρατείται είναι το μοναδικό έργο που έως σήμερα βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια. Πρόκειται για εξαιρετική μαρτυρία του νοσοκομειακού περιβάλλοντος εκείνης της εποχής, με το οποίο ο καλλιτέχνης – του οποίου η υγεία ταλαιπωρείτο – ήταν εξοικειωμένος· χάρη στον γιατρό του τον Baumgarten και τον Docteur Péan, φημισμένο χειρουργό εκείνης της εποχής τον οποίο γνώριζε, δόθηκε άδεια στον Λοτρέκ να παρακολουθήσει χειρουργική επέμβαση.

Σπάνιος πίνακας του Τουλούζ Λοτρέκ με θέμα χειρουργική επέμβαση σε δημοπρασία (εικόνα)-1

«Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά αυτού του πίνακα, το θέμα του και η ιστορία του τον καθιστούν ένα από τα πιο μοναδικά έργα του Τουλούζ Λοτρέκ. Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά του καλλιτέχνη που εδώ και πολλά χρόνια κάνει εμφάνιση στην αγορά του Παρισιού» υπογράμμισε ο Bruno Jaubert, διευθυντής του τμήματος Ιμπρεσιονιστικών και Μοντέρνων έργων τέχνης στον οίκο.

Μόνο άλλοι δύο πίνακες του Λοτρέκ έχουν ως θέμα τα νοσοκομεία: το πορτρέτο του Docteur Péan σε «Επέμβαση τραχειοτομής», έργο του 1891 που σήμερα αποτελεί μέρος της συλλογής του Clark Art Institute στο Γουίλιαμσον στις ΗΠΑ και το «Εξέταση στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού», έργο του 1901 που βρίσκεται στο Musée Toulouse-Lautrec στην Αλμπί της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, artnews.com