ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Μπλίνκεν και Μάας κατά της παραμονής ξένων στρατευμάτων

Νέες δηλώσεις υπέρ της απόσυρσης των μη λιβυκών δυνάμεων από την αφρικανική χώρα

Λιβύη: Μπλίνκεν και Μάας κατά της παραμονής ξένων στρατευμάτων

Νέα πίεση σε Τουρκία και Ρωσία για απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης άσκησαν με δηλώσεις τους την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν από την έναρξη της διεθνούς Διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

«Η συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου πρέπει να υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο συμμερίζονται τον κοινό στόχο για μια Λιβύη κυρίαρχη, σταθερή, ενωμένη και ασφαλή, ελεύθερη από κάθε εξωτερική επέμβαση. «Αυτό αξίζει ο λαός και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο εκλογές στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να διεξαχθούν κανονικά, ενώ, αναφερόμενος στην γερμανική συμβολή στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας, δήλωσε ευγνώμων και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε μια στενή εταιρική σχέση με το Βερολίνο σε μια σειρά θεμάτων.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μάας τόνισε ότι για την περαιτέρω σταθεροποίηση της Λιβύης είναι ζωτικής σημασίας η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας για ένα διαφορετικό μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ