Καμπανάκι ECDC: Χαλάρωση των μέτρων θα σημάνει εφιάλτη

Καμπανάκι ECDC: Χαλάρωση των μέτρων θα σημάνει εφιάλτη

H μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από άλλες και «υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα» (ινδικής), που θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τον ρυθμό των εμβολιασμών και την επανέναρξη δραστηριοτήτων στην Ε.Ε.

H μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από άλλες και «υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με στέλεχος «Δέλτα», και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα.

Η αρχικώς ονομαζόμενη ινδική μετάλλαξη εγείρει νέα εμπόδια στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή το 20% των νέων κρουσμάτων σε Ιρλανδία και σε σημεία της Γερμανίας αφορούν στην μετάλλαξη Δέλτα, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία της Λισαβώνας ο αριθμός αυτός φτάνει ακόμα και πάνω από 60%.

Σε μια νέα αξιολόγηση κινδύνου, που δημοσίευσε την Τετάρτη το ECDC, σημειώνεται ότι «η μετάλλαξη ενδέχεται να κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ νεαρών ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η επίδραση της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις χώρες τους.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι βρίσκονται ως ένα βαθμό στο σκοτάδι σχετικά με τα ισχύοντα ποσοστά επικράτησής της, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού γενετικής ανάλυσης σε πολλές χώρες.

Παρόλο που η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων Covid σε ολόκληρη την ήπειρο μειώνεται, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι το καλοκαίρι. 

Σημειώνεται ότι μια βασική διαφορά σε ό,τι αφορά την απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα», είναι ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν πλέον προχωρήσει και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι είναι τουλάχιστον εν μέρει προστατευμένοι κατά της νόσου. Περίπου το 48% του πληθυσμού στην Ευρώπη έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid.

Παρ’ όλα αυτά, το ECDC έχει επισημάνει ότι εκείνοι που έχουν λάβει μόνο μία δόση είναι πιο ευάλωτοι στη μετάλλαξη Δέλτα συγκριτικά με άλλες μεταλλάξεις και οι δεύτερες δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν «εντός του ελάχιστου εγκεκριμένου χρονικού διαστήματος» που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων. 

Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος της μετάλλαξης «Δέλτα», ορισμένα στοιχεία δίνουν ελπίδα. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει υπάρξει μια αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους.

Παρόλο που υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ της καταγραφής θετικών διαγνώσεων και θανάτων, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ των δύο και η κατάσταση να μην ξεφύγει και πάλι από τον έλεγχο. 

Αυτά είναι θετικά νέα για τις κυβερνήσεις που κάνουν πλέον προσπάθειες επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Από τις αρχές Ιουλίου, τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά Covid της Ε.Ε. θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, επιτρέποντας τις ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ των 27 κρατών – μελών του μπλοκ, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολίτες διαθέτουν αποδεικτικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από νόσηση με Covid.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή