Ρωσικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού

Ρωσικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ. Με προειδοποιητικές βολές και ρίψη βομβών στην πορεία αντιτορπιλικού του βρετανικού πολεμικού ναυτικού απάντησε το ρωσικό ναυτικό στην παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων χθες στα ανοικτά της χερσονήσου της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Τη ρωσική εκδοχή του περιστατικού διέψευσε το Λονδίνο, αναφέροντας ότι τα πυρά αποτελούσαν μέρος προγραμματισμένης άσκησης βολών από μέρους του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και καμία βόμβα δεν έπεσε στην περιοχή όπου έπλεε το αντιτορπιλικό. Το βρετανικό υπουργείο επιβεβαίωσε ωστόσο ότι το αντιτορπιλικό «Ντεφέντερ» βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, κινούμενο εντός των ουκρανικών χωρικών υδάτων.

«Το πλοίο πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση στα ουκρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού είπε: «Το πλοίο δεν δέχθηκε πυρά και σε καμία στιγμή δεν εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας». Το περιστατικό σηματοδοτεί κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014. Η Μόσχα εκτιμά ότι τα νερά γύρω από την κριμαϊκή χερσόνησο ανήκουν στη Ρωσία. Τα δυτικά κράτη απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

«Το βρετανικό πλοίο βρέθηκε εκεί για να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των Ρώσων στην περιοχή της Κριμαίας. Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο έδαφος και να τα καταστήσει αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θα προσφέρει ένα είδος έγκρισης στην προσάρτηση. Η ρωσική απάντηση υπήρξε όμως υπερβολική και διόλου διπλωματική» δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης των πεζοναυτών Μαρκ Γκρέι, ο οποίος διαπιστώνει σημαντικές ομοιότητες με την τακτική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Τα δυτικά κράτη πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Λίγες ώρες πριν από το περιστατικό, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε καλέσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ακυρώσουν τα γυμνάσια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή