Βρετανική διορία 28 ημερών για πολίτες Ε.Ε.

Βρετανική διορία 28 ημερών για πολίτες Ε.Ε.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προειδοποίηση διάρκειας 28 ημερών θα λάβουν εντός της επόμενης εβδομάδας οι πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για καθεστώς μόνιμης εγκατάστασης (settled status). Αν δεν υπαχθούν στο καθεστώς αυτό, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα ενοικίασης στέγης ή λήψης επιδομάτων. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης λήγει στα τέλη Ιουνίου, ενώ όσοι λάβουν τη σχετική προειδοποίηση θα έχουν στη διάθεσή τους 28 επιπλέον ημέρες.

Πάνω από 2,7 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. που ζουν για περισσότερα από πέντε χρόνια στη Βρετανία έχουν λάβει καθεστώς μόνιμης εγκατάστασης και 2,2 εκατ. έχουν υποβάλει αίτηση ώστε να το λάβουν όταν συμπληρώσουν πενταετία. Παράλληλα, 400.000 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οι σχετικές υπηρεσίες πολιορκούνται από καταιγισμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων. 

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα «παραθυράκι» για όσους δεν έχουν λάβει το καθεστώς αυτό εγκαίρως: αρκεί να αποδείξουν ότι είχαν «εύλογη» δικαιολογία να μην το κάνουν. Ως παράδειγμα, ο υπουργός μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ παρέθεσε υποψήφιους φοιτητές που ανακαλύπτουν ότι δεν υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς όταν υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση σε πανεπιστήμιο. Ο Φόστερ επισήμανε επίσης ότι οι τελευταίοι δεν θα χάνουν αυτομάτως τα επιδόματά τους, δεν θα μπορούν όμως να υποβάλλουν νέες αιτήσεις, ούτε να ενοικιάζουν ακίνητα ή να πιάνουν δουλειά. 

Ερωτηθείς αν το νέο καθεστώς δυσχεραίνει την προσέλκυση ξένου εργατικού δυναμικού στη Βρετανία, ο Φόστερ είπε ότι «σε πρώτη φάση» οι εργοδότες πρέπει να αναζητούν προσωπικό στη βρετανική αγορά εργασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή