ΗΠΑ: Περίπου 900 υπάλληλοι των Μυστικών Υπηρεσιών νόσησαν από κορωνοϊό

ΗΠΑ: Περίπου 900 υπάλληλοι των Μυστικών Υπηρεσιών νόσησαν από κορωνοϊό

Ομάδα παρακολούθησης στις ΗΠΑ, επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο Τραμπ επειδή συνέχισε να διοργανώνει μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσκολίες της προστασίας του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αλλά και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια ενός έτους εκλογών υπό τη σκιά της πανδημίας, αποτέλεσαν βαρύ φορτίο για τις Μυστικές Υπηρεσίες, καθώς περίπου 900 υπάλληλοί τους εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα μια ομάδα παρακολούθησης.

Η ομάδα αυτή, η οποία ονομάζεται «Πολίτες για την Υπευθυνότητα και τη Δεοντολογία στην Ουάσιγκτον», επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή συνέχισε να διοργανώνει μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει, συνέβαλαν στην αύξηση των μολύνσεων Covid-19.

Η ομάδα συγκέντρωσε τα εν λόγω στοιχεία των Μυστικών Υπηρεσιών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο δημόσιου αιτήματος για πρόσβαση σε αρχεία βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Τα κρούσματα καταγράφηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με την ομάδα, αλλά τα στοιχεία δεν συμπεριλάμβαναν λεπτομέρειες σχετικά με τα καθήκοντα που είχαν αναλάβει οι πράκτορες που προσβλήθηκαν από τον ιό. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε το ποσοστό του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις Μυστικές Υπηρεσίες, που μολύνθηκε.

Από τους εργαζόμενους που εντοπίστηκαν θετικοί, οι 477 ήταν ειδικοί πράκτορες, 249 ήταν μέλη του ένστολου τμήματος και 131 μέλη του προσωπικού σε διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις, σύμφωνα με την ομάδα. Οι Μυστικές Υπηρεσίες είναι το κύριο όργανο επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ που αναλαμβάνει την προστασία των πολιτικών ηγετών (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου) και των οικογενειών τους.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο τέως πρόεδρος Τραμπ και τέως αντιπρόεδρος Πενς διοργάνωναν μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις παρά τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, ενώ ο Τραμπ και η οικογένειά του πραγματοποίησαν επανειλημμένα εκδρομές με προστασία σε μέρη που ανήκαν στον Τραμπ και στα οποία έβγαζε εκατομμύρια δολάρια ετησίως», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της την Τρίτη.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι επιβιβάστηκε σε όχημα συνοδευόμενος από προσωπικό ασφαλείας των Μυστικών Υπηρεσιών, ενώ ακόμη λάμβανε θεραπεία μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό τον περασμένο Οκτώβριο, «θέτοντας τους πράκτορες σε περαιτέρω κίνδυνο».

Εκπρόσωποι του Τραμπ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για κάποιο σχόλιο το βράδυ της Τετάρτης.

Μια εκπρόσωπος των Μυστικών Υπηρεσιών ανέφερε την Τετάρτη σε ανακοίνωση μέσω e-mail ότι ο οργανισμός είχε διανείμει μάσκες, γάντια και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό στους εργαζόμενους, και πραγματοποιούσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διεξαγωγής τεστ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αποστολές του Οργανισμού «απαιτούσαν σε μεγάλο βαθμό δημόσια αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης» και πως ήταν «πλήρως προετοιμασμένη και στελεχωμένη για να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτές τις προκλήσεις».

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ένστολο τμήμα των Μυστικών Υπηρεσιών βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα ξέσπασμα μολύνσεων Covid, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που ερωτήθηκαν σχετικά με το ζήτημα εκείνο τον καιρό. Το εν λόγω ξέσπασμα ήταν τουλάχιστον το τέταρτο που σημειωνόταν στον Οργανισμό από την αρχή της πανδημίας, καθώς εντοπίστηκαν θετικά στον ιό 30 ένστολα μέλη το λιγότερο μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Επιπλέον, ο Οργανισμός ζήτησε από περίπου 60 ένστολους να τεθούν σε καραντίνα.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Τραμπ, ο ιός εισχώρησε στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Αρκετοί από τους κορυφαίους βοηθούς του διαγνώστηκαν θετικοί, συμπεριλαμβανομένης της συμβούλου του Χόουπ Χικς, της γραμματέως τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι καθώς και δύο αναπληρωτών της, του Τσαντ Γκιλμάρτιν και της Κάρολαιν Λίβιτ. 

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή