Βαρκελώνη: Εφαρμογή κατά του καύσωνα – Υποδεικνύει τα σκιερά σημεία

Βαρκελώνη: Εφαρμογή κατά του καύσωνα – Υποδεικνύει τα σκιερά σημεία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή εμπειρία επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων των πόλεων με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αδυσώπητο ηλιακό φως είναι η διαρκής αναζήτηση κάποιας σκιερής γωνιάς. Σήμερα, μια εφαρμογή έρχεται να λύσει την καλοκαιρινή ταλαιπωρία τους, υποδεικνύοντας ποιος είναι ο πιο σκιερός και δροσερός δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να μετακινηθούν μεταξύ δύο σημείων της Βαρκελώνης.

Η ευρηματική εφαρμογή Cool Walks μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πεζούς και δημιουργήθηκε αρχικά για έναν διαγωνισμό σχετικά με την οπτικοποίηση δεδομένων. Τώρα, όμως, προσφέρει στους χρήστες της ποικιλία εναλλακτικών διαδρομών μέχρι τον προορισμό τους. Ο χρήστης μπορεί να μάθει την ταχύτερη ή την πιο σκιερή διαδρομή. Μία επιπλέον δυνατότητα που παρέχεται είναι η ρύθμιση «βρικόλακας», όπου αποφεύγεται, όσο αυτό είναι δυνατόν, κάθε έκθεση στο ηλιακό φως. 

Η εφαρμογή υποδεικνύει, επίσης, στον χρήση πού υπάρχουν δημοτικές βρύσες για να δροσιστεί αλλά και πού μπορεί να βρει προσωρινό καταφύγιο από τις ηλιακές ακτίνες. Για τη λειτουργία της χρησιμοποιεί το εργαλείο Lidar, που υπολογίζει με ακρίβεια 10 εκατοστών κάθε ανύψωση του εδάφους. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τα δεδομένα της ηλιακής τροχιάς, επιτρέπει τον εντοπισμό των πιο σκιερών σημείων κάθε ώρα της ημέρας. Οπως επισημαίνει ο Αλμπερτ Καρμπονέλ, ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής και αναλυτής της δημοτικής πολεοδομικής υπηρεσίας Barcelona Regional, «είναι θετικό ότι αναζητούμε τεχνολογικές λύσεις έναντι των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής».

Επί του παρόντος, η εφαρμογή έχει χαρτογραφήσει μόνο μία συνοικία της Βαρκελώνης. Οι ειδήμονες εκτιμούν ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα υποδείξουν με ποιον τρόπο η πόλη πρέπει να προσαρμοστεί στις καταστάσεις ακραίας ζέστης και καύσωνα, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες αλλά και η οικονομική δραστηριότητα. 

Ο Μαρκ Μοντλέο, επικεφαλής των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Barcelona Regional, επισημαίνει ότι η περίφημη ρύθμιση «βρικόλακας» υπήρξε προϊόν ερευνητών «έπειτα από μια νύχτα μπιροποσίας και αποτελεί την πιο ακραία εφαρμογή του αλγορίθμου που χρησιμοποιήθηκε. Ηταν, κατά κάποιον τρόπο, ένα παιχνίδι, σαν να παίζαμε κρυφτό από τον ήλιο».

Σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ετών, οι περίοδοι παρατεταμένου καύσωνα στα αστικά κέντρα προκαλούν περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο κλιματικό κίνδυνο και μπορούν να αυξήσουν κατά 14% τη θνησιμότητα στην πόλη. Ταυτόχρονα προκαλούν κατακόρυφη μείωση της παραγωγικότητας και σημαντικές φθορές στην υποδομή των πόλεων, όπως σε δρόμους και σιδηροτροχιές.

Η Βαρκελώνη έχει αφουγκρασθεί το μήνυμα των δύσκολων καιρών που έπονται και καταβάλλει προσπάθεια για να βοηθήσει τους κατοίκους της να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αυτό ευελπιστεί ότι θα το επιτύχει με τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων χώρων πρασίνου και με μαζική δενδροφύτευση. Μάλιστα, σύμφωνα με το εικοσαετές πρόγραμμα αστικής ανάπλασης, το ποσοστό γης στην πρωτεύουσα της Καταλονίας που θα καλύπτεται από δένδρα θα αυξηθεί από 25% σε 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή