Σύνοδος Κορυφής: Ανεβαίνει το θερμόμετρο για Ρωσία και νόμο Όρμπαν

Σύνοδος Κορυφής: Ανεβαίνει το θερμόμετρο για Ρωσία και νόμο Όρμπαν

H Τουρκία, η Ρωσία, η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και η ουγγρική νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων των ηγετών.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Τουρκία, η Ρωσία, η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και η ουγγρική νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων των ηγετών, κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ είπε σχετικά με την Τουρκία ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη τώρα» αλλά ότι «υπάρχει ακόμα η ανάγκη να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, απαντώντας στην κριτική της Άγκελα Μέρκελ σχετικά με την απόφαση της χώρας του να ανοίξει τα σύνορά της σε Βρετανούς τουρίστες, ενώ η παραλλαγή Δέλτα καλπάζει εκεί, είπε ότι «επιβάλλαμε καραντίνα σε χώρες όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πάνω από το όριο, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η κ. Μέρκελ έχει «απολύτως δίκιο» σχετικά με την ανάγκη «συντονισμού σχετικά με τα εξωτερικά μας σύνορα, καθώς έχουμε ελευθερία των μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την έντονη αντίδραση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, εν τω μεταξύ, έχει προκαλέσει η γαλλο-γερμανική πρόταση της τελευταίας στιγμής για συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας. Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υπογράμμισε ότι η επανέναρξη του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο με τη Ρωσία είναι εφικτή μόνο αν η Μόσχα παύσει «την επιθετική της πολιτική» απέναντι στους γείτονές της. «Αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο για εμάς», σημείωσε, μνημονεύοντας τις πρόσφατες κυβερνο-επιθέσεις ρωσικής προέλευσης κατά της Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής.       

Το ουγγρικό ζήτημα, ωστόσο, ήταν αυτό που προκάλεσε τις πιο έντονες παρεμβάσεις – και που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα δείπνο υψηλών εντάσεων απόψε. «Ο στόχος μου είναι να γονατίσουμε την Ουγγαρία στο ζήτημα αυτό», δήλωσε πριν τη Σύνοδο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Ο κ. Ρούτε είπε ότι η Βουδαπέστη πρέπει να ακυρώσει το νόμο για τη μη έκθεση ανηλίκων στην ομοφυλοφιλία – ή να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η ουγγρική νομοθεσία «δεν συμμορφώνεται με τις αξίες μας και με το τι είναι η Ευρώπη». Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πρόσθεσε, «στο όνομα όλων μας, στο όνομα των αρχών μας», πρέπει να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης Όρμπαν.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαβιέ Μπετέλ μίλησε επί προσωπικού, λέγοντας ότι ήταν το «πιο δύσκολο πράγμα» να αποδεχθεί ότι ήταν ομοφυλόφιλος και να το πει στους γονείς του. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εξίσωση της ομοφυλοφιλίας με την παιδοφιλία και την πορνογραφία, όπως διατυπώνεται στην επίμαχη ουγγρική νομοθεσία.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή